összeállítás

2021.02.28. 17:54

Az elmúlt évek 5 legnagyobb fejlesztése az egri várban

Olvasóinknak összegyűjtöttük, milyen nagyobb beruházások valósultak meg az egyik legnépszerűbb magyar várban.

Heol

2021.02.17 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Egri Vár.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az egri vár weboldalát böngészve rengeteg információra bukkanhatunk a természetesen a várral kapcsolatban. Mint ahogy arról korábban már írtunk, sajnálatos eset történt: leomlott a vár egyik bástyájának támfala. Az ügyben Mirkóczi Ádám polgármester mellett Oroján Sándor, az Fidesz frakcióvezetője is megszólalt, szerinte egy független szakértőkből álló vizsgálóbizottságnak kell tisztáznia a felelősség kérdését. A későbbiekben az is kiderült, hogy a kivitelező az ötéves, garanciális javítások ügyén vizsgálta meg decemberben a vár felújított részeinek állapotát. Az eset kapcsán az említett honlap információi alapján készítettünk körképet arról milyen fejlesztéseken esett az át az egri az elmúlt években.

1. A kazamata

Az egrivar.hu írja, a fejlesztés legfontosabb eleme a város számára, a Dobó István Vármúzeum és az Egri Vár leghíresebb kiállítása, a Kazamata felújítása volt. Nem csak műszaki megújítás történt, hanem három új kiállítást is megrendeztek a szakemberek.Itt kapott helyet továbbá a Várműhely és az Apródiskola, interaktív elemekkel tarkított kiállítások valósultak meg. A felső kaszárnya teremben egy hiánypótló kiállítás kapott helyet Egri Csillagok – regény és valóság címmel.

2. A külső vársétány

A honlap szerint a külső panoráma várfalsétányon 10 megállóhelyes tanösvény kiépítése történt meg az északi és nyugati várfal körül 384 m-es szakaszon. Fontos megemlíteni a projektben megvalósult alábbi tartalmakat is: megújult az egri vár információs rendszere, érintőképernyős térbeli táblák kerültek kihelyezésre a kapukban és az Információs Pontban.

3. A fegyvertár

A Hyppolit-kapu egykori őrháza a vár erőddé alakítása során földeltöltésbe került, melyet az újabb kori ásatások felszínre hoztak – olvasható a portálon. A védőtető kialakítása után a belső tér kapott egy új galéria szintet, mely másfélszeresére növelte a meglévő alapterületet.Szintén a projekt részeként megújították a katonai interpretáció eszköz készletét, Dobó-korabeli ruha- és fegyver másolatok készültek.

4. Törökkert

A körítő falak helyreállítása után egy ácsolt gyilokjárót terveztek, amely újabb kilátópontot biztosít a városra. Műszakilag a legnagyobb kihívást a Törökkert felett elhelyezkedő 10 méter magas várfal megfogása jelentette. Ezt a második ostromban felrobbantott fülesbástya szakasz nyomvonalán kialakítandó új támfallal biztosították. Az így kettéosztott Törökkert egy felső és egy alsó térrészből áll.

5. A Szép-bástya

A Szép bástya, vagy közismertebb nevén, Kálvária-domb egykor ágyúdombként funkcionált. Az egri vár jelenlegi legmagasabb pontja. Az Uniós fejlesztés keretében a Szép bástya teljesen megújult. A domb csúszásveszélyes szakaszait statikailag megerősítették, valamint ezzel párhuzamosan helyreállították az egykori ágyúdomb falait. A dombra vezető út melletti stációkat visszahelyezték, így újra feléleszthetővé válik a korábban hagyományosnak számító augusztus 20-ai fáklyás körmenet, mely a Bazilikától indulva a Kálvária-dombhoz vezetett. A Szép bástya és környezete a jelenlegi fejlesztés központi eleme volt. Ez érintette a legnagyobb egybefüggő területet, valamint műszakilag is ez jelentette a legnagyobb kihívást.

Jelen álláspont szerint, Mirkóczki Ádám polgármester nem él a vis maior pályázat lehetőségével, jelenleg a további romlás megakadályozása a cél, az állapot konzerválását természetesen az önkormányzat finanszírozza a további fejleményekig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában