gyermeknevelés

2021.02.25. 07:00

Egyre nagyobb az igény a bölcsődékre Heves megyében

Egyre több bölcsőde építését tervezik vagy már elkezdték megyénkben. Ennek oka főként, hogy megnőtt a germekvállalási kedv. Ám felvetődik a kérdés, lesz-e elegendő kisgyermeknevelő, s ha igen, kisebb falvakban is vállal­nának-e munkát?

Berecz Renáta

Fotó: Daniel Beran

Szűkebb hazánk több pontjáról érkeznek a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság intézményeibe terepgyakorlatra a csecsemő- és kisgyermeknevelő hallgatók, a kisgyermekgondozó, -nevelő szakképzésben részt vevők.

Perczéné Bocsi Orsolya úgy látja, a szakember-ellátottság biztosított lehet kisebb helységekben nyíló, s minibölcsődékben vagy egyéb szolgáltatási típusokban is. Az intézményvezető ­elmondta, jelenleg minden olyan településen, ahol legalább öt három éven aluli gyermek családja igényt tart a bölcsődei ellátásra, vagy ahol negyvennél több három évnél fiatalabb pici él, gondoskodni kell bölcsődei ellátást nyújtó létesítmények vagy szolgáltatások működtetéséről önállóan, társulásban vagy ellátási szerződés útján.

Az utóbbi időben erősítette a szakma iránti érdeklődést a bölcsődei dolgozók anyagi elismerésének jelentős emelkedése. A pedagógus-életpályamodell 2016-os bevezetése a felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőknek az első jelentős lépés volt, ezután a bölcsődei pótlék kétlépcsős emelése, majd az ágazati szakmai pótlék, s idén január 1-jétől a helyettesítési pótlék bevezetése.

Az igazgatóság Egerben négy telephelyen működtet bölcsődét és további négy csoportból álló családi bölcsődét. Tapasztalataik szerint ezek iránt nagy az igény, a családiak teljes létszámmal működnek, várólista van. Az alapellátáson túli időszakos gyermekfelügyeletre is nagy az igény, ahol a szülők által kért alkalommal és időtartamban nyújtanak szolgáltatást. Elmondta még, megyei szinten főleg kistelepüléseken hiányzik a húszhetes, hároméves kicsik szükségleteinek megfelelő, szakszerű napközbeni felügyelet.

Ostoroson már van. A növekvő gyerekszám miatt igény van megyénkben az újabb bölcsődék létrejöttére Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fokozott az igény a bölcsődére Tenken, annak ellenére is, hogy még el sem kezdődött az építése. Mint arról korábban beszámoltunk, idén kezdik el felhúzni az intézmény falait. A polgármester közölte, szükség van a létesítményre, hiszen indokolja azt a bölcsődei korú gyermekek létszáma, s a szülők elvárása is. Szopkó Tamás ugyanakkor hozzátette, egyre gyakrabban fordul elő, hogy mióta híre ment a nevelési intézménynek, a szülők már előre szeretnének feliratkozni, hogy mindenképpen legyen helye a gyereküknek. – Természetesen nincs ilyen listánk, hiszen egyelőre nem tudunk időpontot sem mondani, mikortól jöhetnének a picik – tudatta.

Mindemellett sokan érdeklődnek, olyanok is, akik még csak a várandósság időszakában vannak. Szopkó Tamás arról is szólt, úgy tűnik, nem kell aggódni a leendő munkaerő miatt sem.

– Már most sokan jelezték szándékukat, jóval többen, mint amennyit foglalkoztatni tudunk majd, hiszen csak két kisgyermeknevelőnek tudunk munkát adni – fogalmazott. A munkára jelentkezők többnyire a környező falvakból érkeznének.

Csökken a jelentkezés, de igény van rájuk

Az egri Eszterházy Károly Egyetemen is elérhető a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzés, amit 2009-ben indítottak útjára. Az egyetem Fejlődés és Neveléslélektani Tanszékének vezetője érdeklődésünkre elmondta, a végzett hallgatók esetében a nyomon követés személyes kapcsolatok révén valósul meg, ez alapján látják, hogy elhelyezkedésük területileg változatosnak mondható. Dr. Szebeni Rita hozzátette, akadnak, akiket a főváros, vagy nagyobb város vonz, de olyan is van, aki visszatér a szülőfalujába dolgozni. Az elmúlt éveket tekintve csökkenés figyelhető meg az e területre jelentkezők számában, aminek oka az, hogy tavaly már feltétel volt az emelt szintű érettségi a jelentkezéskor. Ez látványos mérséklődést hozott. Véleménye szerint a munkaerőpiacon láthatóan nő az igény a csecsemő- és kisgyermeknevelőkre. A minibölcsődék azért lehetnek vonzóbbak a munkavállalónak egy kisebb településen is, mert jóval kisebb létszámmal működnek, mint egy átlagos bölcsőde.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában