Gyöngyösön úgy tűnik, nem azzal teszteltek, mint amivel ígérték

A polgármester angol és osztrák teszteket ígért, 12 ezer 700 forintos áron, ám úgy tűnik nem azokkal a tesztekkel végezték a vizsgálatot.

Sz. M. L.

Fotó: Shutterstock

Novemberben jelentette be Hiesz György polgármester, hogy az önkormányzat besegít a tesztelésbe. Önköltséges, de kedvezményes lehetőséget nyújt az ARVALAB Europe Arvali Kft-vel közös szűrőprogram. A majd’ 13 ezer forintos összeget a város 12001008-01519125-03000007 számlaszámára kérték átutalni, előre.

A polgármester a sajtótájékoztatón angol és osztrák teszteket ígért, 12 ezer 700 forintos áron. A gyongyos.hu oldalon is azt írják, hogy csúcsminőségű Edinburgh Genetics Active Xpress angol és az AMP osztrák márkájú antigén teszteket használnak.

Ám úgy tűnik nem azokkal a tesztekkel végezték a vizsgálatot, mint amikkel ígérték. Egy most a Hír Tv birtokába jutott rejtett kamerás felvétel szerint a kft. munkatársai azonban jóval olcsóbb, akár 2 ezer 375 forintért beszerezhető teszteket használtak. A mintavételt végző szakemberek a felvételen elmondták, hogy a teszt amit használnak egy amerikai Acro Biotech nevű influenza és Covid gyorsteszt. Ebből egyébként az ARVALAB Europe Arvali Kft jelenleg is 88 ezer forintos áron kínál húsz darabot az internetes oldaláról elérhető webshopjában. Tehát tőlük is 4400 forintért vehetünk meg egyet, a különbözet így is legalább 8 ezer 300 forint.

A gyorsteszteket és orvosi berendezéseket forgalmazó cég ellen a szerződéskötés körüli időszakban végrehajtás is indult, s ezt az önkormányzatnak tudnia kellett a Hír Tv szerint.

Megkérdeztük az önkormányzatot és a céget is arról, hogy valóban a fentiek szerint teszteltek-e, s ha igen, akkor miért nem az eredetileg beígért teszteket használták, minek a díja a különbözet, és miért az önkormányzatnak kellett a teszt árát kifizetni. Lapzártánkig azonban nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában