Kiderült: jelenleg ennyi aktív koronavírus-fertőzött van Heves megyében

Elindult az élet újraindításáról szóló online nemzeti konzultáció, amelyet egy nap alatt már több mint 120 ezren töltöttek ki

Heol

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A járvány kezdete óta 10 448 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak – tájékoztatta a Heolt közleményében Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője, akitől megtudtuk: jelenleg 1146

aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben. Egerben 226 fertőzött személy van.

Kiemelte: a stagnálás után országosan ismét emelkedik a napi és az aktív fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy elkezdődött a járvány harmadik hulláma, ezért különösen fontos a védelmi intézkedések folyamatos betartása és az oltás beadatása. Mint megtudtuk: az oltási tervnek megfelelően zajlik a regisztrált legidősebbek, illetve a 60 év alatti krónikus

betegek vakcinázása, akik a háziorvosaiknál és a kijelölt oltópontokon kapják meg az oltást.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. A regisztráltakat a háziorvosuk keresi meg telefonon és ő egyeztet velük oltási időpontot és helyszínt. Azt, hogy valaki oltható-e, mindig az oltóorvos dönti el. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, a szociális intézmények lakóinál és dolgozóinál már a második körös oltások zajlanak. Április elejére már 2,5 millióan lesznek beoltva, így húsvétig minden regisztrált megkapja az oltást.

„Az elmúlt közel egy évben az egészségügy bizonyította, hogy bírja az erőpróbát. Külön köszönet az ápolók napján az egészségügyi intézmények ápolóinak, akik mások gyógyításának, ápolásának szentelik életüket.” – emelte ki Nyitrai Zsolt.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni védőoltásra folyamatos a jelentkezés lehetősége a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. Kedden megérkezett az első vakcinaszállítmány Kínából. Ezzel a készítménnyel akkor kezdődhetnek meg az oltások, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az oltóanyag felhasználására engedélyt ad. A kínai vakcinával együtt már ötféle oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon.

Elindult az élet újraindításáról szóló online nemzeti konzultáció, amelyet egy nap alatt már több mint 120 ezren töltöttek ki. A kérdőív előzetes regisztrációt követően tölthető ki a vakcinainfo.gov.hu, illetve a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon. A konzultáció során hét kérdésre lehet válaszolni. A kormány a nemzeti konzultáció során kapott válaszokat felhasználva dönt az esetleges enyhítésekről. A közterületi maszkviselés szabályainak enyhítéséről az önkormányzatoknak kell dönteniük.

A kormány korábban döntött a védettséget igazoló okirat kiállításáról, amelynek megszerzése az alábbi esetekben lehetséges:

  • Az igazolást megkapják azok, akiket már beoltottak. Ennek az okmánynak nem lesz érvényességi ideje és szerepelni fog benne a második vakcina beadásának időpontja.
  • Igazolást kapnak azok is, akik már felgyógyultak a betegségből. Az ő esetükben a negatív vírusteszt napja vagy a kórházból való távozás napja szerepel az okmányban.
  • A harmadik módja az igazolás megszerzésének az, ha valakinek a véréből kimutatják, hogy már átesett a fertőzésen. Ezeknek az állampolgároknak költségtérítéses lesz az igazolás kiállítása és négy hónapig lesz érvényes.
  • A kormány gazdaság-újraindítási akciótervet dolgozott ki, ennek részeként:

  • A kis- és középvállalkozások tíz évre tíz millió forintos, kamatmentes gyorskölcsönt kaphatnak. Ennek törlesztését három év múlva kell elkezdeni.
  • A falvakban lévő kisboltokat 45 milliárd forinttal támogatják, amely ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra vagy bértámogatásra is fordítható.
  • 2021. június 30-ig tartó hitelmoratóriumot vezettek be.
  • Elindult az elmúlt évtizedek legátfogóbb orvosi béremelési programja.
  • Fontos döntések még:

  • A diákmunkásokra is kiterjesztették a 2022. január 1-től érvénybe lépő 25 év alattiak szja-mentességét.
  • Európában egyedülálló módon adókedvezményt kaptak az első házasok. A havi ötezer forintos támogatást már több mint négyszer annyian veszik igénybe, mint 2015-ben, a bevezetés évében.
  • A „Nők 40” programon keresztül megnyílt a lehetőség arra, hogy a nagymamák is aktívan részt vehessenek az unokák életében. Már 300 ezer nő élt ezzel a lehetőséggel.
  • Február 13-án elindult a 13. havi nyugdíj egy heti részének utalása, így közel 2,6 millió ember kap plusz egy heti juttatást, összesen 77 milliárd forint értékben.
  • Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 11 intézmény érintett a járványban. Pozitív COVID teszttel 17 fő rendelkezik, hatósági karanténban 22 fő van. Jelenleg 1 intézményben rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. A kormány döntött az érettségi vizsgák lebonyolításáról is. Az ezekkel kapcsolatos technikai információk megtalálhatóak az Oktatási Hivatal honlapján.

    Az egri Markhot Ferenc Kórházban zavartalanul zajlik a járóbeteg-szakellátás. Változatlanul a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a tömeg elkerülése, a felesleges várakozás megelőzése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása érdekében. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

    A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

    „Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést. Ha a szabályokat betartjuk és élünk az oltás lehetőségével, akkor együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot!” – zárta szavait Nyitrai Zsolt.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában