kertművelés

2021.02.09. 17:30

Lehet és kell is vegyszermentesen kertészkedni, vallja a besenyőtelki őstermelő

A kiskertművelők évről évre szembesülnek azzal, egyre több vegyszert kell bevetni ahhoz, hogy a vetés után egészséges termést szüretelhessenek. Megyénkben akad olyan ember, aki ismeri a fortélyt, hogyan mellőzzük ezt. Felmenőitől tanulta, és örömmel megosztja tudását.

Barta Katalin

20200429 Békéscsaba Első közösségi kert Békéscsaba határában A jó idő beköszöntével idén is megnyílt a lehetőség a közösségi kertészkedésre a csabai Kenderföldeken, szerdán, a Vackor utcában. A kert elsősorban azoknak szól, akik kipróbálnák a zöldség, gyümölcs termesztését, de nem rendelkeznek saját földdel. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Veres Jánosné Rózsikát sokan ismerik a megyében. A közétkeztetésben számos településen bizonyította, hogy minden nap egészséges, főtt étel kerülhet az asztalra, ha a friss alapanyagokat jól választjuk meg. Jelenleg Tiszanánán, a központi konyhán főz csapatával. A helyi óvodásoknak, iskolásoknak, szociális dolgozóknak, érkező vendégeknek naponta négyszáz adag meleg ételt készít ügyelve arra, hogy egy falat se vesszen kárba.

Tudja, hogy az egészséges ételhez mire van szükség, és arra is törekszik, hogy saját portáján megtermelje mindazt, ami az asztalra kerül. Vegyszermentes palántáit, terméseit, virágait maga értékesíti őstermelőként, amikor eljön az ideje. Nem véletlen, hogy a Katolikus Karitász is felvette vele néhány éve a kapcsolatot, hogy palántáit szerte a megyében szétoszthassák a kertjüket művelni kívánó, rászoruló családoknak.

Veres Jánosné érdeklődésünkre elmondta, nemrég csatlakozott a Facebookon a Vegyszermentes kertek csoporthoz, ahol szeretné megosztani mindazt a tudást, amit felmenőitől örökölt. Vallja, hogy minden titok az egészséges, természetes, tápanyagokban gazdag talajon múlik.

Jelenleg a palántázás előkészületeinél tart. Ez hosszú és munkaigényes feladat, melynek részleteit bárki követheti a közösségi oldalon létrehozott csoportban. Hetente ír egy bejegyzést, fotókkal dokumentálva, hogyan készülnek a tavaszra, milyen teendők szükségesek ahhoz, hogy egész évben, egészséges, bőséges termést szüretelhessenek a családok úgy, hogy semmilyen kemikáliát nem használnak.

Elmesélte, a technológiát gyermekkorában tanulta szüleitől, akik még tudták, hogyan lehet a leghatékonyabban kihasználni akár egy talpalatnyi földet is úgy, hogy a tápanyagok visszakerüljenek a körforgásba. Fóliasátrukban nem használnak fűtést, tudják, hogy a természet gondoskodik erről. Februártól novemberig mindig él a kertjük, és pazar termést ont, mégpedig permetezés és mindenféle vegyszer nélkül.

A közösségi oldalon működő csoport egyre népszerűbb. Rengeteg hozzászólás, közös konzultáció követ egy-egy bejegyzést. Vres Jánosné azt mondja, egy jó kertidény tervezéséhez sok tapasztalat, sok munka kell, de az eredmény mindent kárpótol. Már megvásárolta a vetőmagokat, amelyeket hamarosan elültet.

Meggyőződéssel vallja, hogy őseink mindent tudtak arról, miként lehet a termőföldet igazi kincsként és nem kizsákmányolandó természeti adottságként kezelni. A föld – ha jó, értő kezekben van – megad mindent, amire az embernek szüksége lehet – magyarázza.

Hamarosan újra együtt kertelhetünk

Portálunk kedvelt rovata a Kerteljünk oldal, amelyben kora tavasztól késő őszig adunk kiskert tulajdonosoknak hasznos tippeket, tanácsokat hozzáértő szakember kalauzolásával. Terveink szerint február végén, március elején újra jelentkezünk az aktuális teendőkre vonatkozó tudnivalókkal. A szőlőkben már hetek óta metszenek, a fagyok megszűntével gyümölcsfáinkon is igazítanunk kell, s lassan itt az ideje a lemosó permetezésnek is. Sok olvasónk jelezte, hogy a járvány okozta bezártságon nagyon sokat segített a kertészkedés, amely a családoknak hasznos egyben kellemes elfoglaltságot jelentett. Sokan várjuk a tavaszt. Lapunk idén is segít abban, hogy jól kerteljünk, ha elérkezett az ideje.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában