kertelés

2021.02.10. 06:55

Magbankot alapított a bátori Banya-Tanya

Magbörze helyett ebben az évben új megoldást kínálnak a kertelőknek.

B. K.

Cserélhető magok Fotó: MW

A Bátorban működő Banya-Tanya Alapítvány már tizenkét éve foglalkozik kiskerti növényfajták gyűjtésével, fenntartásával. Máthé Orsi alapító elmondta, a felszaporított fajták magjait közösségi magbörzéken adják ki az érdeklődő kertművelőknek. Az elmúlt évtől, mint a Magház Hálózat tagjai civil génbankként is tevékenykednek, az országos génbank a tápiószelei NBGK támogatásával.

A tájfajták, a kiskerti fajták megőrzése létfontosságú, mert ezek azok a haszonnövényeink, amelyek sok éve alkalmazkodtak a helyi klímához, talajhoz, s a kertész maga válogatta ki a saját ízlésének megfelelő egyedeket. Legtöbbször genetikailag is változatosabbak a szabványosított bolti zöldségféléknél, nem mindig akkora a hozamuk, de a sokféleségük miatt jobban ellenállnak a betegségeknek, időjárási hullámzásoknak.

Az alapítvány keres a gyűjteményébe olyan kiskerti vetőmagokat, amiket évek, évtizedek óta a kertész maga fog vissza, vagy a családjától, a szomszédságból kapta. Ilyen fajtákból kérnek mintát. Ezeket nyilvántartásba veszik, szakszerűen izolálva felszaporítják, s későbbi magbörzéken, szakmai eseményeken kiadják. A gyűjtött tételek bekerülnek az országos génbankba is. Lehetnek bármilyen életképes vetőmagok, babtól paradicsomon át egzotikumokig is, amik helyben jól nevelhetők, honosíthatók.

Cserélhető magok
Fotó: MW

Szívesen fogadják a fajták történeteit, valamint családi hagyományokat, termesztési, felhasználási szokásokat, amik egyedivé teszik a zöldségféléket. Cserébe saját gyűjteményükből ajánlanak fel tételeket. Mivel idén elmaradnak a magbörzék, ezért igyekeznek jó kezekbe juttatni az eddig felszaporított vetőmagjaikat.

A kérés nem csupán Bátor területére vonatkozik, az észak-magyarországi régió bármely településéről örömmel fogadnak régi fajtákat. Ha valaki idegenhonos növényekkel sikeresen próbálkozott a térségben, a civil fajtagyűjteményben ezeknek is van helye, a gyors klímaváltozások fontossá teszik új zöldségfélék kipróbálását is. Ha tudnak ilyen magokat adni, lehetőleg február közepéig jelezzék a [email protected] címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában