fogyasztóvédelem

2021.02.24. 11:34

Új szabályozás: akár három évig érvényes lehet a műszaki jótállás

Az év elejétől új szabályozás lépett életbe a jótállással, a háztartásban használatos készülékek javításával, továbbá a jótállási jeggyel összefüggésben. A szabályozás szigorítása egyértelműen a vásárlók érdekeit védi és a vételár függvényében akár kétszer-háromszor hosszabb jótállási időt is lehetővé tesz – mondják a szakemberek. Megkérdeztük a megyei kormányhivatalt is a témában.

Molnár Helga

Nagyobb biztonságban érzik magukat a vásárlók, nagyobb a mozgásterük

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Heves Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztálya lapunk kérésére vázolta, pontosan mi változott meg.

– A jótállás időtartama tízezer forintot elérő, de százezret meg nem haladó eladási ár esetén egy év, ezt az összeget túlszárnyaló, de kétszázötven ezret meg nem haladó ár esetén két év, efelett három – szól a tájékoztatás.

A jogszabály kimondja azt is, hogy fogyasztási cikk kijavítása esetén a garanciális időszak meghosszabbodik azzal az idővel, amely alatt a vevő a fogyasztási cikket a hiba miatt nem használhatta.

Szintén új rendelkezés, hogy a jótállási jegy már elektronikus úton is rendelkezésre bocsátható. Lényeges változás, hogy ha a jótállási időtartam alatt a fogyasztási cikket első alkalommal javítják, s megállapítják, hogy nem hozható helyre, akkor a vállalkozás kötelessége az eszközt nyolc napon belül kicserélni. Ám, ha cserére nincs lehetőség, akkor a vételárat nyolc napon belül vissza kell téríteni. Ha a jótállási időtartam alatt a termék három javítást követően ismét meghibásodik, nyolc napon belül ki kell cserélni. Ha ez nem megoldható, szintén vissza kell fizetni az összeget. Az újdonságként ismertetett szabályok az idén január 1-je után kötött szerződésekre vonatkoznak.

– A fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai szerint a legtöbb jótállási igény televízió és mobiltelefon, illetve nagy háztartási gép esetében merül fel. Ezek esetében fokozottan figyelni kell, hogy milyen forgalmazótól vásárolunk, lehetőleg ne az eladási ár legyen az a szempont, ha webáruházban szeretnénk beszerezni valamit, akkor a rendelés leadása előtt mindenképpen ellenőrizzük a webáruházat üzemeltető vállalkozást. Ha nem tudjuk meg, ki az, ha csak előre utalással lehet fizetni, illetve az elhelyezett tájékoztatásokat rossz magyarsággal fogalmazták, visszakozzunk, fogjunk gyanút – hívják fel a figyelmet.

Nagyobb biztonságban érzik magukat a vásárlók, nagyobb a mozgásterük
Illusztráció: Shutterstock

Oláh Gergő, a MediaMarkt szolgáltatás menedzsere érdeklődésünkre elmondta, az, hogy megnyúlik a jótállás időkerete, előremutató kezdeményezés fogyasztóvédelmi szempontból, mert lényegesen nagyobb biztonságot ad a fogyasztóknak. A gyártók ugyan a folyamatosan fejlődő technológiáknak köszönhetően jó minőségű termékeket állítanak elő, de így is előfordulhatnak meghibásodások a készülékekben.

– Pozitív visszajelzéseket kaptunk eddig, a magasabb jótállási idők miatt nagyobb biztonságban érzik magukat a vásárlóink – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában