covid

2021.03.21. 07:00

A járvány árnyékában sokan keresnek menedéket a kertjükben

Tavaly márciusban érzékelték először a gazdaboltokban, hogy a korábbi éveknél jóval nagyobb a kereslet.

Barta Katalin

A gazdaboltokban egymásnak adják a kilincset a vásárlók

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Ha a reggelek még hűvösek is, mindenki érzi, hogy itt a tavasz. A falun, ahol élek, napok óta figyelem, miként zsonganak ki az emberek a kertjükbe. Lazítják a talajt, ültetik a korai veteményeket, gyümölcsfát metszenek, előkészítik a komposztálásra alkalmas terepet.

Szomszédom azt mondja, amióta az eszét tudja, és önállóan kertészkedik, március 15-én mindig a kertben ünnepelnek a családdal. – Ekkor készítjük elő az ágyásokat a korai zöldségeknek. Ilyenkor vetjük el a retket, zöldséget, sárgarépát és duggatjuk el a hagymaféléket. Tudjuk, hogy jöhetnek még fagyok, de ezek a magvak jól tűrik a pár fokos mínuszokat is. Az első nagy kerti munkát bográcsolással vagy szalonnasütéssel ünnepeljük meg – meséli László.

Tény, egyre többen időznek a kertjükben ilyentájt, s azok is belevágnak a földtúrásba, akik korábban a hosszú hétvégeken a wellnesshotelekben pihentek, frissültek fel a nyomasztó téli hónapok után.

Nagy Szabolcs, lapunk Kerteljünk rovatának állandó tanácsadója azt mondja, tavaly márciusban érzékelték először gazdaboltjukban, hogy megugrott a kereslet minden iránt, ami a kertműveléssel kapcsolatos.

– Egymásnak adták a kilincset és vittek mindent az emberek, néha fölösleges mennyiségben. Az első korlátozó intézkedések után sokan azt érezték, az egyedüli menekülő útvonal a járvány elől a kert. Ez idén sincs másként. Felkészültünk a tavaszi rohamra, mindent időben beszereztünk, azonban több áruból már most hiány mutatkozik. A jó minőségű vetőburgonyát elkapkodták, s ebből már utánpótláshoz alig lehet hozzájutni. Ugyanez a helyzet a makói dughagymákkal. Kilószámra vitték a vásárlók, holott a kertjük méretéhez szabva ebből elegendő lett volna félkilónyi mennyiség az idei szezonra. Nagy az érdeklődés a bio-kertészek között a környezetbarát szerekre. Ebből egyelőre elegendő van a készleten – tudtuk meg.

A gazdaboltokban egymásnak adják a kilincset a vásárlók
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Benéztünk a szintén egri, Katona téri gazdaboltba is, ahol szintén bőséges a kínálat mindenből. Azt is megállapítottuk, hogy a kertészkedés nem olcsó műfaj. A vetőmagokért, a talajjavító tápanyagokért, a különböző kertészeti kellékekért nem kevés pénzt kell fizetni, ám itt is mindenki abban a reményben költ, hogy busásan megtérül majd a mostani befektetés.

Tettünk egy sétát az OBI-ban is, ahol szintén minden kapható. Itt a legkelendőbbek a különböző kerti bútorok, az egynyári virágok, amelyekből már most bőséges a kínálat. Szinte mindenütt találtunk kerti szerszámokat, metszőollókat, kesztyűket, kertdíszítő elemeket. Ezek minőségtől függően, eltérő árban kaphatók. Örvendetes, hogy egyre több településen kínálnak ingyenes vetőmagokat a lakosságnak. Ebben élen járnak a Caritas szervezetek, a különböző egyesületek, akiknek célja a kertbarát Magyarország megteremtése.

Elfelejtett tudásunkat elevenítik fel

Az elmúlt években rengeteg Facebook-csoport alakult, melynek tagjai a vegyszermentes kertészkedéssel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg egymással. Régen alkalmazott és bevált, ám mára elfelejtett metódusokat elevenítenek fel. Megyénkben jól járnak azok, akik a Bátori Banya-Tanya Alapítvány oldalára ellátogatnak. Itt mostantól személyre szóló hírlevélben tájékozódhatnak az aktuális kerti teendőkről, programjaikról. Tapasztalataikat továbbadják azoknak, akiket ez az irány érdekel. Természetközeli kertműveléssel állítják elő élelmüket, járják az erdőt, mezőt, gyűjtik az ehető növényeket, gombákat, egészséget támogató fűszerszámokat. Amiről tudnak, saját szaporítóanyagot állítanak elő, s a fölösleget évente több magbörzén osztják, cserélik. Terményeiket mérgek nélkül, helyben dolgozzák és használják fel. Az emberi egészséget a teljes földi rendszer és az emberi kapcsolatok összefüggéseiben nézik, így készítik ételeiket, gyógynövénykivonataikat, mozgásos programjaikat és lelki gyakorlataikat. Vallják, hogy mindannyian a természet részei vagyunk, s ha megértjük az élő rendszerek működését, közelebb kerülhetünk a testi-lelki egészség állapotához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában