fejlesztések

2021.03.17. 11:30

A nehéz helyzetben is nagy célokat tűztek ki a poroszlói ökocentrumban

A Tisza-tavi Ökocentrum – más kulturális intézményekhez, állatkertekhez hasonlóan – november 11. óta, immár több mint négy hónapja, nem látogatható. Kiss János ügyvezető igazgató beszélt portálunknak a helyzetükről, a reményeikről.

Molnár Helga

– A zárvatartás időszaka alatt belépőjegyek értékesítésére értelemszerűen egyáltalán nincsen lehetőség, így az intézmény kénytelen tartalékaiból finanszírozni a legalapvetőbb működéshez szükséges költségeket – közölte Kiss János. – Az óriásakváriumok üzemeléséről, a víz minőségének, biológiai egyensúlyának fenntartásáról, a főépület állapotának megóvásáról, szinten tartásáról, a nálunk élő állatok gondozásáról, gyógykezeléséről, takarmányozásáról ez időtájt is gondoskodni kell. Az ezzel járó kiadások nagyságrendje pedig szinte teljesen megegyezik azzal, mintha nyitva tartanánk.

Mint mondta, fontos segítség volt a múlt év végén, hogy a Magyar Állatkertek Szövetségének tagjai bevételkiesésük részbeni kompenzálására segítséget kaptak, a Tisza-tavi Ökocentrum – e szövetség részeseként – 43 millió forint támogatásban részesült.

– Folyamatosan törekszünk munkavállalóink megtartására, elbocsátások nem voltak – sorolta az igazgató. – Sikeresen pályáztunk bértámogatás elnyerésére is, ez további öt-hatmilliót jelent. Stabil lábakon állunk, ám a rendelkezésünkre álló és felhasználható erőforrásaink nem tartanak ki a végtelenségig, így egyrészt folyamatos takarékosságra van szükség, másrészt fontos lenne, hogy a járványhelyzet mielőbb olyan szakaszba érjen, amely lehetővé teszi, hogy kinyithassunk.

Sajnos elég hosszúra nyúlik már a kényszerszünet, de bizakodva várják a nyitást a Tisza-tavi Ökocentrumban
Archív fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A takarékossági intézkedéseken túl, amint az időjárás lehetővé teszi a szabadtéri munkákat, megkezdődik a 33-as főúton a gyalogátkelőhely létesítése, ehhez járdaépítés, világításfejlesztés, területrendezés is kapcsolódik a főbejárat közelében. Lépésenként halad a park dongaútjának felújítása, már készülnek a halászskanzen-bemu­tatóhely megújítását szolgáló eszközök, a kikötőben a szolgálati toronyhoz kapcsolódóan eső- és napvédő előtető megépítését tervezik.

– Kijavítottuk a főépület fűtési rendszerét, a kazánokat és a hőcserélőket, de halaszthatatlan a főépület lábazatjavítása, szigetelése is. Készül a központi információs pult új bútorzata – részletezte a fejlesztéseket.

A minőségi megjelenés a cél

A cél, hogy az ökocentrum által biztosított minőségi megjelenést és kínálati palettát, az elismert szolgáltatási színvonalat e rettenetes helyzetben is fenntartsák, megőrizzék. Ezért tavasszal rétisasokkal tervezik bővíteni az állatbemutatókat, a nemrég érkezett hódok pedig a végleges helyükre kerülhetnek. Remélik, az újranyitást követően ismét sokan látogatnak el ide, azt tapasztalva, hogy a zárvatartás hosszú időszaka semmilyen maradandó nyomot nem hagyott maga után a Tisza-tavi Ökocentrumban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában