oktatás

2021.03.08. 07:00

Az egyházé lehet az egri egyetem, de nem hoz majd sok változást a fenntartóváltás

Akár a hónap végén dönthet a parlament arról, hogy egyházi fenntartásba kerüljön az Eszterházy Károly Egyetem.

Tóth Balázs

Az intézmény jogelődjeit az Egri főegyházmegye hozta létre, most ismét az egyházhoz kerülhet

Forrás: Eszterházy Károly Egyetem

Fotó: Balogh Tibor

Döntés még nem, de szándék született a kormányzat, a jelenlegi és a lehetséges új fenntartó részéről az egri Eszterházy Károly Egyetem fenntartóváltásáról. Az egyetem minden polgára előzetesen tájékoztatást kapott a fenntartóváltás lehetőségéről, s visszajelzésükben támogatták a folyamatot, közölte az Eszterházy Károly Egyetem lapunkkal.

Kérdéseinket azután küldtük el az intézménynek, miután kiderült, a szenátus február 17-i ülésén támogatta, hogy az egyetem állami fenntartásból az Egri főegyházmegyéből kerüljön. Arról érdeklődtünk, milyen egyeztetések zajlottak eddig, s kinek kell még rábólintania a váltásra. Megkérdeztük azt is, milyen kérések voltak az egyetem részéről a főegyházmegye felé, s utóbbi milyen ígéreteket, garanciákat adott, valamint milyen érvek hangzottak el a szenátusi ülésen a váltással kapcsolatban.

Mint az egyetem válaszában közölte, legkorábban március végén kerülhet a parlament elé az fenntartóváltásról szóló javaslat, amely a tervek szerint 2021. augusztus 1-jével történhet meg.

Az intézmény jogelődjeit az Egri főegyházmegye hozta létre, most ismét az egyházhoz kerülhet
Fotó: Balogh Tibor / Eszterházy Károly Egyetem

A fenntartóváltás folyamatának alapelvei között szerepel, hogy az egyetem jövőjének kulcsa az intézmény több évszázados értékeinek megőrzése mellett a gazdasági kihívásokra való megfelelő válaszok megadásában rejlik. Az intézmény jogelődjeit az Egri főegyházmegye hozta létre, s a II. világháború után felvetődött egy katolikus egyetem egri megszervezésének gondolata, ám az egyházi iskolákat 1948-ban államosították. A tervezett fenntartóváltással egy átalakult és XXI. századi színvonalon működő egyetem térhet vissza az alapítóhoz.

Mint írták, a fenntartóváltás fontos alapelve, hogy az egyetem és az Egri főegyházmegye az alaptörvény és a fennálló jogrend értelmében hitet tesz a lelkiismereti, vallás- és véleményszabadság mellett, és a nemzeti felsőoktatási törvénnyel összhangban elfogadja az egyházi intézmények működésére vonatkozó jogszabályokat. A folyamat nem befolyásolja az akadémiai kutatási, művészeti és tanszabadságot, melynek határait a hatályos törvények szabják meg.

" data-width="500" data-show-text="true">

">❗FRISS!❗ A szenátus támogatta a váltást!❗

A váltást követően változatlanok maradnak a szenátus választásának alapelvei, a rektor, a dékánok, egyetemi, akadémiai és egyéb vezetők választásának, megbízásának rendje. A mindenkori szenátus legitimációja az egyetem dolgozóinak demokratikus választási eljárásán alapul. A hallgatókat érintő dokumentumok ugyancsak változatlanok maradnak a fenntartóváltással, azok változtatásához az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat egyetértése szükséges.

Az Egri főegyházmegye is válaszolt, tőlük érdeklődtünk a fentieken túl az intézmény finanszírozásáról is. Válaszukban azt közölték, folyamatos egyeztetéseket, tárgyalásokat folytatnak az Eszterházy Károly Egyetemmel és jelenlegi fenntartójával. Amint érdemi információval tudnak szolgálni, azt az egyházmegye honlapján közzéteszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában