borászok

2021.03.17. 16:28

Egri Csillag Fellövés – Bemutatkoztak a borvidék termelői és a nedűik

Hagyomány, hogy minden tavasszal megismerhetjük a borvidék elkészült vagy készülő egri csillagait. A pandémia miatt idén virtuálisan. A hétfő esti fellövést a nagyközönség Facebookon élőben követhette.

Szabadi Martina Laura

2021.03.15 - Juhász Ádám, borász, a Juhász Testvérek Pincészete ügyvezetője - Egri Csillag Fellövés 2021 - Online esemény - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Online beszélgettek a borászok és a szakértők az Egri Borút Egyesület szervezésében az Egri Csillag Fellövésen. – Történelmi pillanat ez, hiszen tíz éve kerülhetett először egri csillag a polcokra. A nedű számunkra a tavasz jelképe, bízzunk benne, hogy e boroknak az üde gyümölcsös jellege sok szívbe hoz vidámságot. Örömmel jelentem be, hogy az egri borvidék fellőtte a 2020-as egri csillagokat – mondta dr. Lőrincz György, az egyesület elnöke. Hozzátette, az elmúlt évtized alatt rengeteg tapasztalattal lettek gazdagabbak, kötelékek alakultak ki a termelők között.

Az egri borászokat Győrffy Zoltánon, a Pécsi Borozó főszerkesztőjén kívül Ercsey Dániel, a Wine Sofa és Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztői, s Horkay András, a Cewi boriskola tulajdonosa és vezetője kérdezte. Megosztották a saját csillagukhoz köthető élményeiket is. Az eseményen – amelyen képviseltette magát többek között a Varsányi Pincészet, a Tóth és Tóth Debrői borok, a Dula Pincészet, Gál Lajos és Gál Tibor pincészetei, a Juhász Testvérek, Tóth Ferenc Pincészete, a Petrény Winery, a St. Andrea Szőlőbirtok és a Thummerer Pincészet is – egy tucat egri csillagot ajánlottak. Aki lemaradt róla, bármikor visszanézheti. Érdemes is, hiszen nem csupán a borokat, a környék neves borászait is jobban megismerhetjük a két óra alatt.

Győrffy Zoltán tudatta, hogy az egri csillag akár az ország egyik legnépszerűbb fehérbora is lehet, szerinte ez az elérhetőségén is múlik. Beszélgetőtársa, Gál Tibor a kezdetektől részt vesz az egri csillag készítésében, borászatának fontos eleme.

Facebook segítségével követhették nyomon az érdeklődők a borbemutatót Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az egri borvidék esetében az egyik legfőbb szempont, hogy olyan működőképes termékeink legyenek, amelyek hosszú távú boldogulást nyújtanak a térség bortermelő családjainak. Az elmúlt évek alatt messzire jutottak, az egri csillagok fehér házasításának megalkotásakor egyfajta megoldásként figyelembe vettük, hogy a vidék több mint 40 százalékban fehér szőlőt terem, amit nem tudtunk igazán jól értékesíteni – mesélte Gál Tibor. Hozzátette, azért, hogy elegendő figyelmet kapjon, hiteles és őszinte legyen, a piaci szereplők is komolyan vegyék, a csillagok készítésekor felhagytak a hasonló típusú könnyed fehérbor-készítéssel. A reduktív – acéltartályban, hűtött erjesztésű alapanyagokból készült – borok eladhatóbbak e kategóriában, s ő annak a híve, hogy minél több szőlőfajtából álljon az egri csillag.

Juhász Ádámmal Szabó Edit beszélgetett. A szerkesztőnő a borászt életútjáról, külföldi tapasztalatairól is faggatta. Juhász Ádám kifejtette, már egészen fiatal korától tudatosan és fokozatosan ismertették meg vele szülei a szakmát.

– Végül a kertészeti egyetemre mentem, innen – kis vargabetűtől eltekintve – egyenes út vezetett a borászathoz. Volt tárgy, ami nem sikerült, akkor megingott a lelkesedés. De a szülők ösztönöztek azzal, hogy traktoros pozíciót ajánlottak életem végéig – közölte nevetve Juhász Ádám. Aztán a külföldi szakmai gyakorlat, a nemzetközi tapasztalatok új lendületet adtak neki. Visszatérésekor a pincészet kicsinek már túl nagy volt, de nagynak még kicsi. Épp az egri csillag, s reduktív könnyű társai segítségével sikerült gyorsítani a növekedést.

Egri csillaggal több pincészet képviselteti magát superior kategóriában is, ilyen a Varsányi pincészet is, melynek tulajdonosát Ercsey Dániel faggatta. Rögtön kezdésnek meg is említette, hogy a Varsányi-féle csillag az egyetlen jelenleg amely egri palackba került.

- Ha már superiort készítünk belőlük úgy gondoltuk, hogy az egri csillagunkat és a bikavért is meg kell különböztetnünk. Ezért került az egri borvidéki palackba. A csillag egyébként olaszrizling, hárslevelű, rajnai rizling és tramini házasítása. Utóbbi adja azt a kedves fűszerességet és parfümösséget amelyet szerettünk volna megmutatni – részletezte Varsányi Katalin, aki férjével Farkas Gedeonnal közösen mutatta be borukat és pincészetüket.

Az egyetemnek is fontos a csillag

Gál Lajost Ercsey Dániel faggatta a pincészete csillagairól. A borász elmondta, már 2011 óta készítenek Superior minőségű Egri Csillagot. Két esztendeje a legjobb borok közé választották a Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superiort.

Hegyi Ádám, az Eszterházy Károly Egyetem munkatársa Horkay Andrással beszélgetett.

– Az egyetemnek, valamint az élelmiszer-tudományi és borászati tudásközpontnak immár 2016 óta van lehetősége bort előállítani. Jelenleg márkaépítés zajlik nálunk. Húsz hektár területből mindössze 2,8 hektár a fehér szőlő, s még ettől is kevesebb az, ami egri borvidéknek megfelelő. Úgy döntöttünk, hogy ezekkel az adottságokkal kizárólag az egri csillag borok készítésére koncentrálunk, amelyeknek a gerincét az olaszrizling, a leányka, a chardonnay adják – magyarázta Hegyi Ádám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában