bnpi

2021.03.21. 17:26

Kárpáti borzderesek költöztek a Bükki Nemzeti Parkba – kicsik és szelídek

Az első kárpáti borzderes szarvasmarhák 2015-ben érkeztek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság parádi állattartó telepére.

Heol

A kárpáti borzderes szarvasmarha a Kárpátokban és a hegylábi területeken alakult ki, pontos eredete azonban egyelőre a homályba vész. Mintegy 120 éve hazánk egyik jellemző, hagyományos szarvasmarha fajtája volt – írja honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Kárpáti borzderes tehén borjával Fotó: BNPI

Tájékoztatásuk szerint az igazgatóság részt vállal a kárpáti borzderes szarvasmarha mintaprogramban, amelynek célja a ma már eltűnőben levő kárpáti borzderes fajtaváltozat megmentése, illetve Magyarországra történő visszahonosítása. A génmegőrzés mellett a program további számos lehetőséget is hordoz magában: a természetvédelmi célú tájhasználat, a fajta háztáji gazdálkodók számára történő népszerűsítése, ismeretterjesztés, a kapcsolódó kézműves termékek és ökoturizmus.

Kárpáti borzderesek a legelőn Fotó: BNPI

Terveik közt szerepel a mintaprogram kapcsán a jelenleg vagyonkezelésükben lévő kárpáti borzderes szarvasmarha állomány létszámának növelése mellett egy hosszú távú tenyésztési koncepció kialakítása a tenyésztőszervezet által meghatározott célok figyelembevételével.

További képek és bővebb információ az igazgatóság honlapján található.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában