oktatás

2021.03.25. 08:27

Kiderült: több mint ötezren tanulnának tovább az egri egyetemen

Az Oktatási Hivatal közzétette az idei általános felvételi eljárásban jelentkezettek adatait. Mint kiderült: több mint 5 ezren tanulnának tovább az Eszterházy Károly Egyetem és a Károly Róbert Kar képzésein.

Tóth Balázs

Idén az egri központú egyetemre 5226-an adták be jelentkezési lapjukat

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Országosan a 101 ezer 844 jelentkező több mint tizenegy százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti – a felvételi szigorítások miatt mélypontot jelentő – adatokhoz képest, akkor ugyanis 91 ezer 458-an felvételiztek. A növekedés üteme az Eszterházy Károly Egyetem esetében 36 százalékos volt, az immár Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez tartozó Károly Róbert Karra viszont kevesebb jelentkezés futott be.

Idén az egri központú egyetemre 5226-an adták be jelentkezési lapjukat, összesen 9033 képzésre. Állami finanszírozású szakra csak félezren nem pályáznak, a megjelölt képzések 58 százaléka állami ösztöndíjas. Első helyen 2695-en jelentkeztek az egyetemre, közülük 2266-an Egerben, 289-en Jászberényben, 140-en az augusztustól már önálló Sárospatakon szeretnének tanulni. A sárospataki intézmény szakjait összesen 385-en jelölték meg továbbtanulási célként, míg a jászberényi campusét 846-an. A hazai felsőoktatási intézmények között a jelentkezők számában az EKE a tizennegyedik, a jelentkezések számában tizenhatodik.

A felvételizők túlnyomó többsége alapszakon szeretne továbbtanulni, mesterszakra 757 jelentkezés érkezett 575 (jövendő) diplomástól, elsődlegesen tanári szakra. Első helyen 317-en jelölték meg az egri központú intézményt. A felsőoktatási szakképzésekre 1181 jelentkezést nyújtottak be a diákok, 329-en elsődlegesen ilyen formában szeretnének felvételt nyerni.

Az Eszterházy Károly Egyetem képzései iránti érdeklődés az elmúlt évtizedben változatosan alakult. 2012-ben az állami finanszírozású helyek megkurtítása miatt visszaesett a jelentkezők száma ötezerre, a következő évben pedig 4,2 ezerre. A nagy összevonás előtti csúcsot a 2016-os 5,8 ezer jelentkező jelentette, amely a három vidéki campusszal együtt 2019-re 6567-re nőtt, majd tavaly 4577-re esett. Mióta egyetem az iskola, a Gyöngyös nélkül számított jelentkezők számában az idei közepes évnek számít. A jelentkezések száma tízezer körül alakult 2017 és 2019 között a jelenlegi három képzési helyre, ehhez képest a mostani tizedével kevesebb. Igaz, ma a felvételhez már nyelvvizsga és sok esetben emelt szintű érettségi is szükséges.

A legtöbb jelentkező, közel másfél ezer a Pedagógia Kar képzéseire érkezett, első helyen 815-en jelölték meg a kart. A jelentkezések száma majdnem két és fél ezer, a legnépszerűbb szak a gyógypedagógia, az óvodapedagógia és a jászberényi tanító képzés volt. Az osztatlan tanárképzésben 130-an vennének részt, 50-en jelölték meg első helyen a közösségi művelődés tanár szakpárjain.

A Bölcsészettudományi és Művészeti Karra 1416-an jelentkeztek, 622-en első helyen. A jelentkezések száma meghaladta a kétezret, ezek közel ötöde a tervezőgrafika szakra érkezett, de népszerű volt az anglisztika, a kommunikáció és médiatudomány, illetve a mozgóképkultúra és médiaismeret szak is, körülbelül 200-200 jelöléssel.

Idén az egri központú egyetemre 5226-an adták be jelentkezési lapjukat
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon – amelyen 941 felvételiző 1582 jelentkezést adott be, s 416-an jelölték meg első helyen az itt folyó képzéseket – a gazdálkodási és menedzsment alapszak vonzotta a legtöbb jelentkezőt. Nagy volt az érdeklődés a felsőoktatási szakképzések iránt.

A Természettudományi Karra 1038 diák 1618 jelentkezést adott be, 438-an első helyen. A legnépszerűbb szakok az edző, a sportszervező, a rekreáció és a biológia voltak. Osztatlan tanárképzést 183-an választottak, 56-an első helyen jelöltek meg ilyet.

Az Informatikai Karra jelentkező 817 fiatal 1311 képzést jelölt meg, ezek közül a legtöbben a magyar nyelvű programtervező informatikus alapszakot, majd a gazdaságinformatikust jelölték meg. A karon folyó osztatlan tanári képzésekre 87-en jelentkeztek, 35-en első helyen.

A mesterképzések inkább levelező tagozaton népszerűek. Ez is oka annak, hogy az egyetemre érkezett összes jelentkezés több mint fele levelező tagozatra érkezett. Az egyetem idén először hirdetett távoktatás formában képzést a gazdálkodási és menedzsment, illetve a programtervező informatikus szakokon, ezekre mintegy 250 jelentkezés érkezett.

Az ismét a gödöllői egyetemhez tartozó gyöngyösi Károly Róbert Karra visszaesett a jelentkezők száma. Ez a következő években akár nőhet, az új agráregyetem valószínűleg több pénzhez is jut a következő években. Idén 757 felvételiző (674-en állami finanszírozásban tanulna) 1362 képzést jelölt meg a gyöngyösi kínálatból, 420-an első helyen a mátraaljai campust jelölték meg. A jelentkezők száma 2016-ban és előtte még 1100–1200 volt, az egri egyetemi éra alatt pedig ez bő kilencszáz körülire csökkent. A beadott jelentkezések száma általában 1500 körül alakult, s volt év, amikor meghaladta a 2100-at. Az első helyes jelentkezések számában viszont a korábbi négyből két évnél erősebb az idei, bár elmarad azoktól a számoktól, ami az önálló főiskolai időszakban jellemezte az intézményt. Nappali alapképzésben 133-an, mesterképzésben 42-en tanulnának elsősorban Gyöngyösön, de a mesterszakokra jelentkezések száma ennek közel háromszorosa. A KRK-n főként a felsőoktatási szakképzések a népszerűek, kiemelkedően az EKE-n is meglévő gyógy- és fűszernövények szakképzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában