gyász

2021.03.05. 07:00

Rettenetes tragédiák sorát kell átvészelnie négy fiatalnak Lőrinciben

A kisvárosban rendkívüli tragédiák sorát kell átvészelnie négy fiatalnak: ­szüleik korai elvesztését ­követően a járvány most elvitte a nagyszülőket is, akik korábban befogadták őket.

Tari Ottó

Amikor csüggedtek vagyunk, s már-már tragédiaként éljük meg, ha nem sikerül valami hétköznapi dolog, talán eszünkbe sem jut, hogy másoknak valóban visszafordíthatatlan történésekkel kell együtt élniük. Méghozzá sokszor nem erejük teljében, amikor az ember viszonylag könnyen teszi úrrá magát a csapásokon, hanem egészen fiatalon, olykor gyermekként.

Sajnos, utóbbira is találunk példát. Lőrinciben rendkívüli tragédiák sorát kell átvészelnie négy fiatalnak: szüleik korai elvesztése után a Covid–19 járvány most elvitte a nagyszülőket is, akik korábban befogadták őket. Édesanyjuk 2013-ban, édesapjuk két évvel később hunyt el. Nevelésüket a nagyszülők vették át, de a koronavírus-járvány következtében decemberben a nagypapájuk, a napokban a nagymamájuk is visszaadta lelkét a Teremtőnek. A négy testvér még árvább lett, a nagynénjük, Kómárné Makó Andrea gondoskodik róluk.

A két kisebb gyermek, Zétény és Csepke a helyi általános iskola tanulója, a két nagyobb fiú, Zalán és Csanád már középiskolás, a Bajza gimnáziumba járnak, s kiváló eredménnyel büszkélkedhetnek. Szerdán felkerestük a családot. Csak az egyik srác volt otthon: halk szavú fiatalember, aki készségesen válaszol mindenre, de eléggé tartózkodó. A sorscsapásokról nem szívesen beszél – a környéken úgyis tudja mindenki, mi és hogyan történt. Azt is mástól tudom, hogy tavaly egy versenyen országos második lett a dolgozatával, amelyben azt kutatta, miként lehetne továbbfejleszteni a magyar oktatást. Kővári Éva, Csanád osztályfőnöke elmondta: amint meghallották, mi történt, azonnal összefogtak a diákok, a szülők és a tantestület. Mindenkit nagyon megrázott a hír, és mindenki azonnal cselekedett. A testvéreknek hosszú távú támogatásra van szükségük, ezért a bajzás diákönkormányzat azt tervezi, hogy ezentúl negyedévente tartanak nekik gyűjtést, így segítve őket.

A hír hamar körbefutott a kisvárosban, s többen azonnal jelezték a támogató szándékukat. Például Selypen, ahol hagyománya van a karitatív összefogásnak. Az ottani közösség is gyűjtést szervezett, hogy ily módon segítsék Zalánt, Csanádot, Zétényt és Csepkét.

Kiss Lajosné, a városi önkormányzat szociális bizottságának az elnöke azt közölte: szemmel tartják a család sorsának alakulását, s amint lehetőség nyílik rá, minden támogatást megadnak a fiataloknak.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában