ingatlanvásárlás

2021.03.24. 20:00

Sokan vesznek ingatlant az egyre felkapottabb Tisza-tó környékén

Rekordszintre emelkedett a legnépszerűbb nyaralótérségekben eladásra kínált lakóingatlanok – házak, lakások, nyaralók – iránti kereslet az idén – derül ki az Ingatlan.com több mint 16 ezer hirdetést feldolgozó elemzéséből, amely a Balaton-part, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén jellemző árakat is bemutatja. Megnéztük, mennyire kelendőek a Tisza-tavi ingatlanok, mi arrafelé a tendencia.

Molnár Helga

Erőteljes a kereslet a magyarországi tavak környékén elérhető lakóingatlanok iránt, idén az érdeklődés öt éve nem látott csúcsra nőtt. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elemezte mindezt a Tisza-tó viszonylatában. Érdeklődtünk a tónál, már ami a Heves megyei részt illeti, hogy alakult ez a szám, mennyivel nőttek a négyzetméterárak, illetve hány meghirdetett ingatlanról tudnak.

– Tavaly Poroszlón 36, míg idén 26 eladó ingatlan van, a négyzetméterárak 132-ről 176 ezer forintra nőttek, míg az átlagárak 12,7-ről 22,5-re növekedtek. Ugyanez a tendencia mutatkozik Kiskörén, Sarudon is. Tiszanána lóg ki a sorból kissé, ott nőtt az eladásra kínált ingatlanok száma, de csökkent a négyzetméter- és az átlagár is – taglalta. Hozzátette, Újlőrincfalva is ott lehet a felkapottak közt, de ott jelenleg nincs számottevő kínálat.

Fölmerült, hogy a koronavírus-járvány mennyiben volt befolyásoló tényező a tendenciák módosulásában. – Rendkívüli módon élénkítette a Tisza-tó melletti ingatlanok piacát. Azok ugyanis, akik négy fal között bezárva szembesültek a karanténhatás hátulütőivel, egyre szívesebben gondolkodnak el a Tisza-tó közelében található nyaraló vagy otthon megvásárlásában. Ennek köszönhető az is, hogy az év első három hónapjában az Ingatlan.comon mért érdeklődésszám megötszöröződött idén a 2016-os szinthez képest. Ez pedig az árakat is jócskán feljebb tornászta. Poroszlón például harmadával mentek fel egy év alatt a négyzetméterárak, Sarudon és Kiskörén pedig 80 százalékkal kérnek többet a tulajdonosok, mint egy évvel ezelőtt. Ennek ellenére még mindig a Tisza-tó az egyik legolcsóbb vízparti lokáció az országban – felelt kérdésünkre a szakember.

Végül, érdekes lehet, hogy mire számíthatunk a következőkben, lesz-e még felfutás, vagy sem. Balogh László úgy nyilatkozott, a Tisza-tó növekvő népszerűségére a koronavírus-járvány miatti szigorítások szemmel láthatóan rátettek még egy lapáttal.

– Mivel a tó adottságai kiválóak, autópályán könnyen megközelíthető és ár-érték arányban kevés olyan vízpart van Magyarországon, ami ennyire jó választás lenne, ezért arra számíthatunk, hogy a következő néhány évben tovább fokozódhat az érdeklődés a Tisza-tavi régió iránt. Nemcsak Kelet-Magyarországról, de akár a fővárosból is érkezhetnek vevők az itt eladó ingatlanokra, ami még tovább emelheti ezek értékét – részletezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában