statisztika

2021.03.19. 07:00

Tavaly a halálos munkabalesetek száma is csökkent Heves megyében

Az elmúlt esztendőben nem csak a közúton, hanem a munkahelyeken is kevesebb baj érte az embereket.

Tóth Balázs

Csökkent a munkabalesetek száma Heves megyében tavaly, mind könnyebb, mind súlyosabb kimenetelű eseményből kevesebb akadt. Az alacsonyabb számok köszönhetőek a nagyobb odafigyelésnek, de a koronavírus-járványnak is. A korlátozások, a nemzetközi szállítások akadozása miatt számos munkáltatónál voltak leállások, csökkent a munkaidő, s a munkavállalók száma is. Így kevesebb alkalom volt a nem kívánt események bekövetkezésére.

A Heves Megyei Kormányhivatal munkavédelmi hatóságához 2020-ban a munkáltatók által bejelentett munkabalesetek száma 731 volt. A foglalkoztatóknak minden esetet ki kell vizsgálniuk, de azokat kell jelenteniük, amelyeknél a sérült munkavállaló keresőképtelensége meghaladja a három munkanapot, közölte a kormányhivatal munkavédelmi hatósága.

A megyei munkabaleseti számokban jelentős a csökkenés az előző időszakhoz képeset, hiszen míg 2019-ben 837-et jelentettek a foglalkoztatók, addig 2018-ban 859-et, ezekhez képest 13, illetve 15 százalék volt a mérséklődés. A munkabaleseteken belül a súlyosak száma is jelentősen csökkent szűkebb hazánkban, hiszen amíg 2019-ben tizenegy történt, addig tavaly csupán öt. A legtragikusabb kimenetelűek, a halálosak száma ötről kettőre csökkent az előző évhez képest. Ezek az esetek az építőiparban és a feldolgozóiparban történtek. A statisztika szerint összesen nyolc munkabaleset végződött csonkulásos sérüléssel.

Az előző évben a gépipar, a kereskedelem és a szálláshely-vendéglátás ágazatokban volt megfigyelhető nagyobb csökkenés a munkabalesetek számában, míg a mezőgazdaság, a feldolgozó- és az építőipar területén kisebb mértékű emelkedést tapasztalt a hatóság. Tavaly a szabálytalan munkavégzés miatt bekövetkezett súlyos munkabalesetek, ezen belül a halálosak aránya országosan az építőipari ágazatban volt a legmagasabb.

Magyarországon 2020-ban 20 ezer 366 munkabaleset következett be, ebből 158 volt súlyos, közülük 64 halálos. Csonkulással 213 járt. A megelőző négy évben 23-24 ezer munkával összefüggő bajt jelentettek évente, a legutóbbi két évben növekedést mértek. A 24 ezerhez volt közelebb, 2019-ben meg is haladta ezt. A korábbi négy esztendőben évente nyolcvanan haltak meg munkavégzés közben.

A hevesi kevesebb munkabaleset csak hét megyében történt. A megyék többségében egy-két haláleset fordult elő, csak Hajdú-Biharban nem következett be legrosszabb kimenetelű esemény.

Tízszer bírságoltak a megyében

A Heves Megyei Kormányhivatal munkaügyi és munkavédelmi osztályától megtudtuk, tizenhat esetben figyelmeztetésben részesítették a munkáltatókat, háromnál a működést, használatot, háromszor a tevékenységet függesztették föl. Tíz alkalommal szabtak ki munkavédelmi bírságot, ennek összege 1,3 millió forint volt. Országosan 9,5 ezer munkáltatót ellenőriztek, a 158 ezer ellenőrzött munkavállaló 62 százalékánál volt szabálytalanság. A hatóság 13,5 ezer munkavédelmi döntést hozott, közte 948 munkavégzéstől eltiltást, háromezer tevékenység-, kétezer-kétszáz használatfelfüggesztést. Munkavédelmi bírságot 504 alkalommal szabtak ki, összesen 183,7 millió forintot.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában