levegő

2021.03.07. 17:50

Új lépéseket követel a légszennyezés: a környezetvédők tiltanák a szénnel, fával fűtést

Javaslatot nyújtott be a Levegő Munkacsoport az agrárminiszternek, hogy tegye lehetővé az önkormányzatok számára a szilárd tüzelőanyagok, különösen a szén háztartási égetésének korlátozását.

Szabó István

Budapest, 2016. július 4. A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazán égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrzi a Határ utcában 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

Napjaink talán legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája megyénkben is a rossz levegőminőség, főleg a szálló por magas koncentrációja. Szegő Judit környezetkutató szerint, hazánkban a lakossági fűtés során keletkezik a légszennyezést súlyosító finom részecskék 83 százaléka. Ezek súlyos betegségeket okoznak. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke hangsúlyozza, hogy a környezetkímélőbb fűtési módok elterjesztésére költött pénz megtérülne, mert ha javul a lakosság egészsége, akkor jobb a jövedelemtermelő képessége, az egészségbiztosítás költségei pedig csökkennek.

A 2008-as világgazdasági válság után újra emelkedni kezdett a lakosság körében a gáznál akkor olcsóbb szén- és fatüzelés aránya. Mára, a piac törvényszerűségei alapján, a szén és a tűzifa ára utolérte a gázét. Az alacsony fűtőértéke miatt olcsó, de magas kéntartalma miatt rendkívül szennyező lignit a legnagyobb probléma. Ez a szénfajta a bányászati szakirodalom szerint is kizárólag erőművi égetésre alkalmas. A poroszlói Kovács Károly Tüzép-tulajdonos elmondta, hogy három éve folyamatosan csökken a forgalom a szilárd tüzelőanyagok tekintetében, náluk a lignit eladása például az ötödére esett vissza.

Láthatóan sokan visszatértek a gázfűtéshez. A kompolti Tarnai Lajos gázszerelő szerint sokan fűtenek hulladékkal is, pedig az már tilos.

– Bálás ruhaválogatókból, varrodákból többen zsákszámra hordják haza a fölösleget, a nyesedéket – mondta Tarnai Lajos. – Amikor begyújtanak vele, nem lehet megmaradni a környéken. Az új gázbekötések száma elenyésző, mert a fűtés kiépítése a lakásban nem olcsó. A konvektoros megoldás három-négyszázezer körül mozog, a központi fűtés ennek többszöröse. Kondenzációs kazán üzembe helyezése megközelítheti a másfél millió forintot is. Ezzel együtt az emberek, látom, kezdenek rájönni, hogy nem drágább a gáz az egyéb tüzelőknél. Egy ismerősöm két teherautó fát hozatott a Mátrából, és 380 ezer forintot fizetett érte. Az én gázátalánydíjam 23 ezer havonta, abból nekem kijön a fűtés, a főzés és a meleg víz költsége – részletezte Tarnai Lajos.

Több ok miatt nehéz teljesen visszaszorítani a fa és szén használatát. A tűzifa kereskedelmi árának emelkedése miatt virágzik a feketepiac, pedig a vevők is bűncselekményt követnek el az illegális tüzelő megvásárlásával. A másik ok a szociálisan rászorulóknak osztott önkormányzati tüzelő mértékének stagnálása. Földi Csaba, Karácsond polgármestere szerint összetett a probléma.

– Még hosszú távon lesz olyan társadalmi réteg – mondta Földi Csaba –, amely nem tudja önerőből finanszírozni a gázfűtést. Karácsondon minden évben hatvan-hetven család jogosult tüzelőanyag kiosztására. Ez gyermekszámtól függően több száz embert érinthet a közel háromezer lakosú településünkön. Az utóbbi két évben nálunk is nőtt a gázbekötések száma, de ez legfeljebb havi egy-két eset.

A környezetvédők szerint az a megoldás, hogy a szennyező fűtési módokat korlátozó településeken a kormány támogassa az átállást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában