Coviddal a suliba, oviba? – Komoly üzenetet küldött a szülőknek a siroki háziorvos

Dr. Kristofori György siroki háziorvos szerint elengedhetetlen, hogy a szülő felelősségteljesen viselkedjen, amikor óvodába vagy iskolába engedi a gyermekét. Hiába alig észrevehetők a tünetek, még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy mérlegelni lehessen.

Tóthpál Zoltán

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A tapasztalt háziorvos úgy látja, most még inkább fontos, hogy a szülő ne csak gyermeke, de saját maga egészségét is kellő körültekintéssel mérje fel. Nincs mese, már a legapróbb koronavírusra jellemző tünetek sem teszik lehetővé, hogy a gyermek elmenjen az óvodába vagy az iskolába.

– A brit mutáns már egy ideje veszélyezteti a fiatalokat, akik közül a többség még nyilvánvalóan oltatlan, vagyis semmilyen védettséget nem élvez. Márpedig a koronavírus most pont azokat keresi, akiknél még lehet keresnivalója. Ezért is nagyon fontos, hogy a szülő minden apró tünetre odafigyeljen. Tényleg mindenre, ami utalhat a vírus megjelenésére: náthára, köhögésre, fejfájásra, hányásra vagy hasmenésre. A többségnél a vírus nyilván légúti formában jelentkezik, de tízből egy-két betegnél sima hasmenéssel indul – mondta el kérdésünkre Kristofori doktor.

A siroki szakember külön felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermeket már akkor sem tanácsos elengedni az intézményekbe, ha a szülőknél esetlegesen alig észrevehetően, enyhébben jelentkezik a koronavírus-fertőzés.

– Azt tanácsolom, hogy ilyen esetekben a szülő először jelentkezzen a háziorvosánál. De semmiképp ne személyesen menjen be a rendelőbe, hanem telefonon egyeztessen. Ezután a legapróbb tünetek esetén is el kell végezni a tesztet, mert tudjuk jól, hogy mindenkinél máshogy zajlik a fertőzés. Ha pedig beigazolódik, hogy a szülő tényleg pozitív, akkor fontos, hogy ne engedje közösségbe a gyermekét – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy van-e érdemi különbség óvodás és kisiskolás között a betegség lefolyását illetően, Kristofori doktor így válaszolt:

– Lényegi különbség nincs, bár én úgy látom, hogy az óvodások ritkábban betegednek meg, mint az iskolások. Nálunk Sirokban is az a helyzet, hogy a bölcsőde és óvoda gyakorlatilag teljes létszámban működik. Az iskolás gyermekek között talán nagyobb gondot okozhat a brit mutáns, de én Sirokban eddig azt tapasztaltam, hogy náluk is igen enyhe lefolyású volt a betegség.

Dr. Kristofori György óva inti a szülőket a könnyelműségtől Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Dr. Kristofori György szerint embere válogatja, hogy a szülők mennyire viselkednek felelősségteljesen ebben a helyzetben. – Ez sok mindentől függ, például attól is, hogy ki mennyire iskolázott, vagy milyen neveltetésű – mutatott rá, hozzátéve, hogy úgy látja: a világjárvány kitörése óta a többség azért elővigyázatos, óvatos. Még akkor is, ha mostanra nyilván kicsit bele is fáradtak az emberek a megpróbáltatásokba.

A siroki háziorvos végül világos üzenetet küldött a gyermeket nevelő szülőknek:

– Mindenképp tartsák be a szigorú szabályokat, és a gyermeket kizárólag maszkban engedjék az intézményekbe. Ha lehet, mindenkinek a táskájában legyen saját kézfertőtlenítő. És tudom, hogy most mindenki nagyon örül az újbóli találkozásnak, de nagyon fontos, hogy ne zsúfolódjanak és tartsák be a védőtávolságot. A szülők pedig amennyiben bármi rendellenességet érzékelnek magukon vagy a gyermekükön, akkor azt vegyék nagyon komolyan – figyelmeztetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában