illegális hulladék

2021.04.30. 09:37

Döbbenetes: több mint 36 tonna illegális szemetet gyűjtött Hevesben a Magyar Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaszi hulladékgyűjtési kampánya során április 12. és 16. között a társaság mérnökségei az országos közutak menti illegális szemét összegyűjtésére fókuszáltak. A kedvezőtlen időjárási körülmények mellett is néhány nap alatt 3200 köbméternyi, 650 tonnányi hulladékot szállítottak el hivatalos lerakóhelyre a szakemberek.

Heol

Fotó: Czimer Tamas

A közútkezelő 94 mérnöksége közel 1500 helyszínen, egymástól eltérő útszakaszon, csomópontban és pihenőhelyen szedték a szemetet – tájékoztatta a Heolt közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztálya. Mint megtudtuk: a mentesített szakaszok felét (53%) mellékutak tették ki, a harmadát (36%) a főúthálózat jelentette, a fennmaradó rész (11%) pedig gyorsforgalmi út volt. Alig 5 nap alatt mintegy 3200 köbméter szabálytalanul kidobott hulladékot szállítottak hivatalos hulladék lerakóhelyre, hulladékkezelő központba, amely közel 650 tonna szemét ártalmatlanítását jelenti.

Heves megyében 192 négyzetméteren több mint 36 tonna szemetet gyűjtöttek össze.

" data-width="500" data-show-text="true">

">3️⃣2️⃣0️⃣0️⃣ köbméter illegális hulladékot gyűjtöttünk össze néhány nap alatt

Április 12. és 16. között társaságunk...

A mérnökségi brigádok teljes munkaidőben végezték az elszórt és jogellenesen elhelyezett hulladék eltakarítását, a munkából a közfoglalkoztatási programban résztvevők is kivették a részüket. Így elmondható, hogy csaknem 49 ezer munkaórát fordítottak a munkában résztvevők a feladat teljesítésére. A legtöbb hulladékot egyébként Pest, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megye országos útjai mellőli területéről gyűjtötték össze.

Kiemelték: általánosságban elmondható, hogy valamennyi szakaszon jellemző volt a közlekedők által, az utazásuk során elszórt hulladék jelenléte: PET palack, fém italos doboz, cigarettás doboz, autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolása. A nagyforgalmú utaknál, autópályáknál és a határátkelőknél vívnak a leginkább szélmalomharcot a szakemberek ezzel a típusú hulladékkal. A pihenőhelyeken a társaság hulladékgyűjtő edényei mellé halmozva, útcsatlakozásoknál, földutak mentén, hóvédő erdősávok mögötti területeken volt a legtöbb illegálisan lerakott szemét. A hulladék összetétele ugyanakkor vegyes képet mutat: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó hulladékok, zöldhulladék, használt gumiabroncsok szerepelnek a toplistán, de sok esetben találtak a közutasok különböző veszélyes hulladékokat is és sajnos már megszokottnak mondható az állati tetemek jelenléte is.

" data-width="500" data-show-text="true">

">❗Szinte alig akad tiszta terület...😕😮 Ti hol találkoztatok hasonlóval❓

#illegálishulladék #hulladéklerakás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában