hulladék

2021.04.14. 15:30

Elképesztő: évente 200 millió is elmehet szemétszedésre Heves megyében

Heves megyében sem restek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai, ha a környezet megóvásáról van szó, ugyanis több helyszínen is gyűjtik a héten az illegálisan lerakott hulladékot az utak mentén.

Gidai Zsanett

2021 04 11 Útszéli szemetet szed a Mátra Biker sportegyesület, Mátrafüred és Sástó között a 24-es úton - Mátrafüred - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Az utak mellett is tavaszi nagytakarítást tartanak. „A kormány Tisztítsuk meg az Országot! programjához kapcsolódva az elmúlt időszakban keletkezett út menti illegális szemét összegyűjtésére fókuszál a héten a közútkezelő. A társaság célja, hogy az a növényzet hamarosan esedékes kaszálása előtt összehangoltan, országosan is gondoskodjon az újratermelődő hulladékhalmok felszámolásáról.” – áll a társaság lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Nem hagyják az útszélén a lerakott hulladékot Abasár Visonta között sem
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Kiemelték, évente egy kisebb megyeszékhely kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, illegálisan kidobott szemetet gyűjtenek össze az közutak mentén. Az átlagosan évi tízezer tonnányi szabálytalanul kihelyezett hulladék felszámolása mellett a társaság számos kampányszerű, országos programban vett és vesz részt. Így is több helyen újratermelődnek a lerakatok, ezek eltüntetésére fókuszál 94 mérnökségén keresztül az országos közútkezelő az április 12-ei héten.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Az egyesület Mátrafüred és Sástó között, a 24-es úton tisztította meg az út szélét. Minden elismerésünk! 📷

 

Szűkebb hazánkban is több útszakasz mellett találkozhatnak az autósok szemetet szedő közutasokkal. Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője kérdésünkre elmondta, a héten a jelentősebb utak közül M3-as autópálya, M25-ös autóút és a 3-as főút Hatvantól a Detki körforgalomig tartó szakasza mentén számolják fel az illegális hulladékot. De alsóbbrendű szakaszok sem maradnak szemetesek. Takarítanak, Kisterenye-Tarnalelesz, Maklár-Füzesabony, Andornaktálya-Mezőkövesd, Recsk-Mátraballa, Sirok-Pétervására, Egerbakta-Pétervására, Verpelét-Sirok, Eger-Füzesabony, Eger-Novaj, Eger-Bogács, Eger-Hollóstető-Miskolc, Mezőkövesd-Noszvaj, Jászárokszállás-Tarnaméra, és Tarnaörs-Jászdózsa közötti területeken. Továbbá a Kútvölgy, Egerszólát és Demjén bekötő út közelében.

Nem tétlenkednek a közútnál

A megyében tavaly a Tisztítsuk meg az országot program keretében 147 ezer 670 kilogramm hulladékot gyűjtöttek össze a közutak mentén az M3-as megyei szakaszán pedig 37 ezer 360 kilogrammot. Ezen túlmenően a Hulladék Radar applikációval bejelentett Heves megyei helyszíneken 2020-ban 19 ezer 570 kilogramm hulladéktól szabadult meg a természet. – Társaságunk saját kampányokkal is igyekszik csökkenteni a szemetelés mértékét. A koronavírus miatt kialakult helyzet nem tette lehetővé, de 2019-ben kétszer is megrendeztük Jobb, ha el se dobod! az országos szemétgyűjtési akciónkat, melyhez országszerte mindkét alkalommal 12-12 ezren csatlakoztak. Továbbá minden évben részt veszünk az TeSzedd! akcióban is – nyilatkozta lapunknak Pécsi Norbert Sándor.

A társaság közleményében hangsúlyozta, arra kérik az úthasználókat, hogy dobálják el vagy helyezzék ki illegálisan az országos közutak mellé a keletkezett szemetet. Ugyanis ezek nemcsak elcsúfítják a környezetet, egészségügyi kockázatokkal járnak és még környezetszennyezők is. Ráadásul rengeteg kapacitást is elvonnak más útüzemeltetési munkáktól. Az illegális út menti szemét összegyűjtése és biztonságos lerakókba szállítása a közútkezelőnek – és így az adófizetőknek is – évente mintegy 1-1,5 milliárd forintjába kerül.

És ezen szűkebb hazánkban sincs másképp.

" data-width="500" data-show-text="true">

">❗Szinte alig akad tiszta terület...😕😮 Ti hol találkoztatok hasonlóval❓

#illegálishulladék #hulladéklerakás

 

– Heves megyében is kollégáink folyamatosan végzik a közutak menti hulladék összegyűjtését, valamint illegális lerakók felszámolását, ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb helyszínen újra megjelennek. Hosszú távú megoldást tehát csak a közlekedők magatartásának változása hozna – fogalmazott Pécsi Norbert Sándor. Mint kiderült, szemétszedésre, annak elszállítására és lerakói díjakra megyénkben is rengeteget költenek. 2018-ban közúthálózaton 16,9 millió forintot, gyorsforgalmi úthálózaton pedig 123,7 millió forintot, 2019-ben ezek a számok 45,2 millió és 155 millió forint volt. Tavaly pedig még ennél is több ment el a szemetelők miatt, 81 millió, a második tétel 177,5 millió forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában