VÉGSŐ BÚCSÚ

2021.04.16. 13:18

Ez volt Törőcsik Mari utolsó kívánsága a temetésével kapcsolatban

A színésznő egészen pontosan eltervezte a saját temetését is. Kívánsága az volt, hogy szórják a Tiszába, azért, hogy hamvai a Fekete-tengerbe jussanak, ahol újra egyesülhet a nagy szerelmével, Maár Gyulával. Férje hamvait a Sugovicába szórták.

Heol

Budapest, 2021. prilis 16. Elhunyt Trcsik Mari, Kossuth-nagydjas, ktszeres Jszai Mari- s Balzs Bla-djas sznszn, a nemzet sznsze s a nemzet mvsze, a magyar sznjtszs felejthetetlen alakja letnek 86. vben. A felvtel Makk Kroly filmrendez 87-ik szletsnapjt nnepl Hogy volt!? cm tv-msor felvteln kszlt az MTVA 1-es stdijban 2012. november 28-n. MTI/MTVA/Zih Zsolt

Forrás: MTI/MTVA

Fotó: Zih Zsolt

Törőcsik Mari és Bérczes László 2016-ban megjelent beszélgetőkönyvében nemcsak az életéről és az életről beszélt, azt is nyíltan elmondta, mit gondol az elmúlásról. Ezt mondta erről:

„Van egy nagyon jó barátom, egy fiatalember, Bokros Leventének hívják. Ő valaha a pálos rendbe tartozott, de megérezte, hogy neki túl sok ott a zártság, és kiment világi papnak. Mondtam neki: azt szeretném, ha majd maga szentelné be a hamvaimat Pélyen. Merthogy Pélyen születtem, de ott most nincsen pap.”

A színésznő egészen pontosan eltervezte a saját temetését is „Végrendelkezek, ember! Xavér lejön nekem orgonálni, és egy pélyi elemista, negyedikes-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. (…)

Terézre bízok mindent. A lányomban megbízom. Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom, doktor Szongoth Mariann mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. (…) Maár Gyula meg én… Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája.”

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum nemrég fotókból és videókból álló csodás összeállítást készített „10 érdekesség Törőcsik Mariról” címmel, amiben a színésznő olyan filmjeiből láthatóak képek, mint a Körhinta (Fábri Zoltán), a Szent Péter esernyője (Bán Frigyes), a Vasvirág (Herskó János), a Csend és kiáltás (Jancsó Miklós), a Szerelmem, Elektra (Jancsó Miklós), a Déryné, hol van? (Maár Gyula) és a Szamárköhögés (Gárdos Péter).

Mint arról korábban beszámoltunk, a pélyi születésű színésznő életét szűkebb hazánk rendszeresen nyomon követte, az elmúlt hetekben pedig egy ország aggódott a színészlegendáért. Törőcsik Mari állapotáról hetekig nem lehetett tudni semmit, majd többen megerősítették, hogy tüdőgyulladást kapott a legenda. Barátja, Jordán Tamás korábban elmondta, szerencsére nincs komoly baja a színésznőnek, sőt három hete úgy gondolta, húsvétra már haza is jöhet.

Korábban azt is megírtuk, hogy Törőcsik Mari állapota változatlan, nincsen semmi baja, nincs tüdőgyulladás és a koronavírust sem kapta el. A járványra és a korára való tekintettel sokkal jobbnak látják orvosai, ha bent tartják a kórházban. Mint kiderült, azért nem voltak új hírek a művésznő állapotáról, mert a család nyugalmat szeretett volna és kérték, hogy senki ne terjesszen álhíreket a színésznő állapotáról.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Szörnyű tragédia! Nyugodjék békében! 🖤 #gyász #törőcsikmari

Sokáig úgy tűnt, minden rendben van, s megnyugodhattunk, hogy a színésznő jól van. Pénteken azonban érkezett a tragikus hír, miszerint elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész nevéhez számos legendás film kötődik.

" data-width="500" data-show-text="true">

">A közönség szeretete éltette a színészlegendát! Törőcsik Marira emlékezünk 🕯🖤 #gyász #törőcsikmari #nekrológ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában