Környezetvédelem

2021.04.25. 16:46

Költés idején óvjuk a fákat! – hívja fel a figyelmet a természetvédelmi egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a közeledő ­madarak és fák napja alkalmából is felhívja a figyelmet, hogy a szaporodási és ­vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek.

Barta Katalin

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Orbán Zoltán, az egyesület szóvivője a lapunknak eljuttatott közleményében azt hangsúlyozza, hogy az elmúlt években sajnos általánossá váló fakivágási gyakorlat nemcsak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdők megóvásáról szóló törvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését, kínhalálát okozza.

A napjainkra a bel- és agrárterületeken egyre nagyobb területet érintő bokor- és fakivágás megállítására a jogszabályi tiltás önmagában, úgy tűnik, nem elég. A hatóságok képviselői nem lehetnek mindig, mindenhol jelen. Ezért rendkívül fontos, hogy a lakosság, szembesülve az ilyen értelmetlen pusztítással, értesítse a hatóságokat.

Az odútakarítással is segíthetünk madarainknak
Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

Ennek menete az internetnek is köszönhetően rendkívül gyors és egyszerű. Ha ilyesmit tapasztalnak az állampolgárok, készítsenek bizonyítékul fotókat a ma már szinte mindenkinél ott lévő okostelefonnal. Emellé érdemes írni egy néhány soros tájékoztatót, s ezt kell elküldeni e-mailben a helyszín, időpont megjelölésével, a cselekmény leírásával a Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, az e-mail-címe: [email protected].

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadaraink költési szezonja márciusban elkezdődik a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókák nevelése április második felétől június elejéig tart. Számos fajnak másodköltése is van június-júliusban.

– A tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Az ilyenkor végzett nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások biztosra vehetően védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elüldözését, akár sérülését, elhullását idézik elő. E folyamat elkerülése érdekében mindannyiunknak tennie kell! – hívja fel a figyelmet Orbán Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában