Koronavírus: a Heves megyei papok is az oltásra biztatnak

A magyarországi ­katolikus, református és evangélikus egyház közös levélben fordult március végén Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy a papokat és a lelkészeket a pedagógusokkal együtt sorolják be az oltási rendbe.

Szabó István

Hajdu László szerint a felelősségteljes gondolkodás a legfontosabb

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A történelmi keresztény egyházak kérésének megfelelően a papok, lelkészek is megkapják a koronavírus elleni oltást, mivel kiemelkedő szerepet játszanak ebben a nehéz időszakban, közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közelmúltbeli sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az egyházi vezetők szerények voltak a kérés időbeliségét illetően, hiszen már több mint hárommillió ember megkapta a vakcinát.

Utassy Vilmos esperes, gyöngyöspatai római katolikus plébános kezdettől fogva fontosnak tartotta az oltást, és amint lehetett, regisztráltatta magát.

– Már két paptársam hunyt el a betegségben. Én két hete kaptam meg a kínai oltóanyag második adagját. Nagy szükség van rá, mert emberek között szolgálunk. Most ez a védekezés lehetősége, mert ha el is kapjuk a fertőzést valakitől, nem kerülünk kórházba, lélegeztetőgépre. Így is kevesen vagyunk, pedig mind az egyháznak, mind a híveknek nagy szükségük van a papokra, akik az embereken keresztül Istent szolgálják – vallotta Utassy Vilmos.

Tóth Imre egri református lelkipásztor egy negyvenes éveiben járó lelkésztársát vesztette el a vírusfertőzés miatt.

– Nagyon jelentős ez a kormánydöntés, mert például a temetések miatt rendszeres kapcsolatban vagyok az emberekkel. A járvány kitörése óta folyamatosan szolgálok elhunytak búcsúztatásánál, és volt úgy, hogy vírusfertőzésben elhunytat temettünk. A rokonokkal a hivatalomban, maszkban ugyan, de zárt térben beszélgettem, sőt egyszer egy olyan férfi látogatott meg, aki éppen beteg volt. Sok ilyen veszedelmes találkozásom volt már a járvány kitörése óta. Isteni csoda, hogy nem kaptam el senkitől a vírust. Én kivártam a soromat az oltásban, az első vakcinán vagyok túl. Remélem, egyre többen biztonságban leszünk – bizakodott Tóth Imre.

Aklan Béla Sándor egri evangélikus lelkész már túl van az oltásokon, mert börtönlelkész alkalmazottként korábban megkapta a vakcinát, csakúgy, mint az iskolai hitoktatók.

– Mindannyian veszélyeztetettek vagyunk, akik emberekkel foglalkozunk, legyünk akár lelkészek, pedagógusok, orvosok, ápolók, bolti eladók, vagy akár mások – vélekedett Aklan Béla Sándor.

Hajdu László szerint a felelősségteljes gondolkodás a legfontosabb
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A Makláron élő Hajdu László református lelkipásztor örömmel fogadta a koronavírus elleni védőoltás beadásának hírét.

– Számomra sosem volt kérdéses, élek-e a vakcina felvételének lehetőségével. Szolgálataim során rengeteg emberrel találkozok, a hívőkkel a templomban, gyermekekkel a hittanórákon, ifjúsági alkalmakon. Gyakran megfordulok idősek között, az andornaktályai gyülekezetünk szervezett formában végzi idős, beteg, segítségre szoruló emberek gondozását. Szerintem minden esetben a kulcsszó a felelősség. Felelősség mások és önmagunk egészségéért. Közel két hetet töltöttem kórházban a vírusfertőzés miatt, ahol sokat láttam. Hálás vagyok az Istennek a szabadításáért, a gyó­gyulásért. Mindenkit biztatok, hogy éljen a védőoltás lehetőségével, és gondolkodjon, cselekedjen felelősségteljesen – hangsúlyozta Hajdu László.

A belügyminiszter segített

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, dr. Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a belügyminiszternek címzett levelükben azt írták, hogy az egyházaikban szolgáló papok, lelkészek, hitoktatók a koronavírus okozta járványhelyzetben is

teljesítik feladataikat. Tanítanak, temetnek, személyesen érintkeznek sokakkal. A gyermekek és a hívek védelme, az egyházi szolgálat fenntartása érdekében kérték Pintér Sándortól, hogy az egyházaikban szolgáló mintegy tízezer személyt a pedagógusokkal együtt sorolják be az oltási rendbe, a járvány tovább terjedésének fékezésére, a hívekkel való kapcsolattartás, az egyházi jelenlét folyamatosságának biztosítása érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában