Fejlesztés

2021.04.12. 17:30

Markazon a jövőre készülve egymást érik a beruházások

A csaknem hétszáz éves Markazon alig fejeződött be az orvosi rendelő felújítása, máris kezdik a polgármesteri hivatal korszerűsítését. A tó körül, az aktív turizmus újjáéledésére számítva, panoráma-kerékpárút lesz.

Szabó István

2021 04 07 Holló László polgármester - Markaz - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: CZIMER TAMAS

A községben jártunkkor éppen nagy átalakítás előtt állt az önkormányzat épülete. Holló László polgármester elmondta, hogy a felújítására 2017-ben nyertek pénzt, de önerő hiánya miatt azóta nem kezdődött meg a munka. Horváth László országgyűlési képviselőnek köszönhetően a rendelkezésre álló támogatási összeghez jelentős emelés érkezett, mindezeket saját forrással kiegészítve várhatóan április 15-én megkezdődhet a beruházás. A hivatal közben nem költözik el, a munkálatok alatt is megoldják a működését az épületen belül.

– A Magyar Falu Program jóvoltából az orvosi rendelő épületének felújítása befejeződött – kezdte sorolni Holló László. – Hamarosan a régi helyen, megújult környezetben rendel háziorvosunk, a fogorvos és a védőnői szolgálat. Az épület kívül-belül megszépült, energetikai szigetelése, a nyílászárók és a tetőhéjazat cseréje megtörtént. Akadálymentesen ­megközelíthető a bejárat. A beruházás teljes költsége majdnem negyvenmillió forint volt, az önerő mértéke közel tízmillió. A bölcsőde közbeszerzési folyamata lezárult, bízunk benne, hogy a földmunkák májusban elkezdődhetnek. A meglévő óvoda épületének bővítéseként egy 14 férőhelyes bölcsődét alakítunk ki. Az új szárny építése mellett nagy hangsúlyt kap az intézmény működéséhez nélkülözhetetlen eszközök, bútorok, egyéb berendezési tárgyak, a bölcsődei neveléshez közvetlenül kapcsolódó eszközök beszerzése is. A gyermekek számára az előírásoknak megfelelő méretű és felszereltségű játszóudvart tervezünk. Újabb színfolt lesz községünknek a leendő tájház, tizenkétmillió forintot nyertünk rá, most kértem rá árajánlatokat – összegezte a polgármester.

Markaz központjába érnek vissza a tóparti kerékpárúton a látogatók Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Januárban alakult meg a Markaz és Halmajugra települések közös konyháját fenntartó társulás, amely a két községben 450 személyre főz. A működtetés mellett nagyon fontos a munkatársak hosszú távú megtartása, és a járvány után rendezvények kiszolgálására is alkalmas lesz. Az önkormányzat, a falu méretéhez szabottan, egy ipari park létesítéséről is gondolkodik. A gazdasági életben magukat megmutatni, s ezáltal növekedni kívánó helyi vállalkozások részéről igény van arra, hogy egy infrastrukturálisan jól ellátott területen összpontosulva működhessenek.

– Nagy termelékenységű gyár idecsábítása helyett arra építünk, hogy minőségi tudással rendelkező helyi munkaerőt hosszú távra alkalmazzanak. Ennek segítségével magas legyen a termékek szellemi hozzáadott értéke, ez biztosítsa a piaci versenyképességet – összegezte Holló László.

Ez a ház a helybeliek múzeuma

Tavaly nyílt meg a jelen Markazát bemutató Kincsek háza a község központjában. Eredetileg vadászati kiállításnak tervezték, de végül sokkal gazdagabb anyag gyűlt össze. Az állandóságot egy vadászatnak szánt szoba jelenti, a falakon helyi trófeákkal.

Ott emellett folyamatos bővülési lehetőséggel a község borászai állítják ki termékeiket. Csatlakozhatnak hozzájuk a helyi kézművesek is. A szőlészet és borászat egykori eszközei mellett gazdag kiállítás látható a régmúlt fotóiból.

Az időszaki rész pedig az óvoda, az iskola diákjainak ad bemutatási lehetőséget, közszemlére tehetik az alkotásaikat. Holló László polgármester szerint ugyanis a gyermekek Markaz igazi kincsei.

Biciklis körút

Hamarosan megkezdődik a tóparton végigfutó kerékpárút építése. A Pálosvörösmarttól Kisnánáig tervezett vonalról lekanyarodva félóra alatt megismerkedhet a látogató Markazzal. A kápolnánál ivókút lesz, a tóparton pihenőhelyek, s a kerékpáros a központba jutva megnézheti a Kézműves ház és a Kincsek háza látnivalóit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában