robbanás után

2021.04.26. 20:00

Petőfibányai gázrobbanás: nyáron befejeződik a felrobbant házrész felújítása

Kétszáz millió forintba kerül a robbanásban megrongálódott társasház helyreállítása. A lakók a nyár végén költözhetnek vissza otthonaikba.

Tari Ottó

Hamarosan elbonthatják az épületet körülölelő állványzatot

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Több mint egy esztendeje, tavaly április elején történt az emlékezetes gázrobbanás a településen, amelyben az egyik Liszt Ferenc úti társasház legfelső emelete romba dőlt. Az azóta eltelt időben folyamatosan zajlott a helyreállítás, s ennek eredményeként a szerkezeti felújítás a végéhez közeledik. Juhász Péter polgármester szerint néhány héten belül megtörténhet a homlokzat színezése is.

– Ha az időjárás lehetővé teszi, elbontják az állványokat. A festéshez már mindent előkészítettek, s járda is épül a ház körül – közölte lapunk kérdésére az önkormányzat vezetője. – A munka ezen része összesen 160 millió forintba kerül, a helyreállításhoz tizennyolcezer munkaórára volt szükség. Az említettekkel azonban még nem végeznek a felújítással, hiszen tizenegy lakást „kulcsrakész” állapotba kell hozni.

Hamarosan elbonthatják az épületet körülölelő állványzatot
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A robbanás közvetlenül hat ingatlan érintett, de további ötben is megrongálódtak az elektromos- és a gázszerelvények. Ezeket is rendbe kell tenni, ami további 40 millió forintba kerül. A felújítás így összesen 200 millió forint, amit az utolsó fillérig a biztosító fizet – mondta a polgármester.

A történtek hét családot, huszonegy embert érintenek, a fennmaradó ingatlanokban nem lakott senki. Az önkormányzat vezetése szolgálati lakásokat ajánlott fel a károsultaknak, de ezzel a lehetőséggel csak egyetlen tulajdonos élt, a többiek rokonoknál, ismerősöknél húzták meg magukat. Már nem sokáig kell kibírniuk, a tervek szerint augusztus 31-ig visszaköltözhetnek otthonaikba.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Több mint három hete történt az emlékezetes gázrobbanás a településen.

A robbanás annak idején foglalkoztatta a közvéleményt. Lapunk az eset után azonnal, majd ezt követően több alkalommal is helyszíni tudósítással számolt be a szerencsétlenségről s annak következményeiről. Mint megírtuk, 2020 április 7-én – feltehetően szakszerűtlen tevékenység közben keletkezett szikrától – a négyszintes sarokház-rész teljes felső emelete összeomlott. Hatvanból és Gyöngyösről húsz tűzoltó vett részt a mentésben, a későbbiekben mintegy száz önkéntes segédkezett a romok eltakarításánál. A helyszínt a polgárőrség biztosította.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a robbanás idején a legközelebbi lakásokban nem tartózkodtak lakók, mivel a detonáció munkaidőben történt. Az esetnek így egyetlen súlyos, életveszélyes sérültje volt; a magatehetetlenné vált férfit speciális eszközökkel hozták ki a romok közül, majd 52 napig ápolták az intenzív osztályon. A szakszerű ellátásnak köszönhetően már felépült – tájékoztatott Juhász Péter polgármester.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Itt vannak a legújabb fejlemények!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában