szemétszállítás

2021.04.13. 17:30

Több Heves megyei településen is hiányolják a lomtalanítási akciót

Az észak-hevesi térségben több településen is hiányolják a házhoz menő, tavaszi lomtalanítási akciót. Az önkormányzatok szerint ez is oka az illegális hulladéklerakók szaporodásának. A szolgáltatót kérdeztük, mit tehet a polgár, ha kacatjaitól szabadulni akar.

Barta Katalin

A napokban jelent meg portálunkon, hogy több észak-hevesi településen hiányolják az évek óta elmaradó, házhoz menő lomtalanítási akciót. Felvetésünkre a szolgáltató PEVIK Nonprofit Kft. vezetője, Eged Renátó reagált.

Arról tájékoztatta a Heolt, hogy Mátraderecskéről és Mátraballáról már korábban jelezték, hogy szeretnének változtatni a jelenlegi lomtalanítási rendszeren. További válaszában a következőket írja:

– Társaságunk, a PEVIK Nonprofit Kft. a térség közszolgáltatója, az NHSZ Észak-KOM alvállalkozójaként végzi tevékenységét, mégpedig a hatályos hulladékgazdálkodási jogszabályok által megszabott kereteken belül. Felmerült az önkormányzatok és a lakosság körében a panasz, hogy sok az illegálisan elhelyezett hulladék, aminek felszámolásában társaságunk például a régi lomtalanítási rendszer visszaállításával segíthetne. Nem árt, ha mindenki tudja, hogy miért működik a szállítás a jelenlegi módon – közölte a cég vezetője.

– Fontos tisztázni, a házhoz menő lomtalanítás nem szűnt meg, csupán regisztrációhoz kötötté vált. Március elején terveztünk ilyen akciót, de a járványügyi korlátozások miatt ezt elhalasztottuk május elejére. Társaságunk nem spórolni akar a hulladékszállítás költségein, hanem igazságosabbá szeretné tenni a szolgáltatást – nyilatkozta.

– Korábban, amikor előre meghirdetett napokon bárki kitehette lomhulladékát ingatlana elé, nem volt módunk ellenőrizni, hogy az azt igénybe vevők közül ki egyenlíti ki a szemétdíjat, és ki nem. Becslésünk szerint a lakosság tíz-tizenöt százaléka jelenleg sem fizet a hulladéktörvény szerint kötelezően igénybe veendő hulladékszállítási közszolgáltatásért. Így igazságtalan lenne, ha ezekről a helyekről éppúgy elvinnénk a lomokat. Ez nem volna jogos azokkal szemben, akik jogkövetően fizetik a díjat – emelte ki.

Eged Renátó kifejtette, regisztrációt követően lehetőségük van minden egyes ingatlant ellenőrizni, a tulajdonos rendezte-e tartozásait. Az elmúlt években több ügyfélről kiderült, hogy nem fizeti számláit, sőt sokan be sem jelentkeztek az ingatlannal a hulladékszállítási közszolgáltatásba. Megtudtuk, a társaság néhány ezer forintért garantálja heti 120 liternyi kommunális hulladék, kéthetente 120 liternyi szelektív hulladék, alkalmanként 360 liter és további fél köbméter zöldhulladék elvitelét. Emellett szinte korlátlan mennyiségű üveg és évente két köbméter lom elszállítását az év minden hétköznapján, télen-nyáron, hóban és kánikulában.

Közölte azt is, a hulladékhegyek valóban csak nőnek, a cég tevékenységét finanszírozó szemétdíjak viszont a 2014-es rezsicsökkentés óta változatlanok. A fenntartási és bérköltségek évről évre egyre nagyobbak. Mindenki szeretne a szeméttől megszabadulni, de ezért sokan nem fizetnek.

A cég vezetője egyúttal utalt arra is, hogy például Németországban a nagyvárosokban szintén regisztrációhoz kötött a fölös tárgyak elvitele. Ott ráadásul a szemétdíj akár tízszerese is lehet az itthoninak. Emellett a hulladéktörvény is a regisztrációalapú lomtalanítást részesíti előnyben. Ez itthon és külföldön bevett gyakorlat.

Bejelentés nélkül nem fog menni

A cégvezető szerint a PEVIK nem jótékonysági szervezet, nem érdeke a veszteséges üzemeltetés, s szeretné a szolgáltatást igazságosabbá tenni. Lomtalanítási igényét bárki jelezheti e-mailben, postai úton vagy személyesen a cég ügyfélszolgálatán. Erről ez év elején minden háztartást tájékoztattak, feltüntették az idei hulladéknaptárban, közölték a zöldhulladékgyűjtő zsákok kiosztásakor.

A hulladékszállítás és a lomtalanítás nincsen ingyen. Vizsgálják a lehetőségét, hogy a regisztráció után el tudják-e végezni – akár egy-két héten belül – a tavaszi lomtalanítást. Az idősebbeknek azt javasolják, kérjék az önkormányzat vagy a rokonok segítségét a regisztrációban.Egyébként az önkormányzatok is pályázhatnak illegális hulladéklerakók felszámolására, ezt tette több település is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában