szolgáltatás

2021.04.04. 15:30

Változások lesznek a szemétszállításban Heves megyében

Változások lesznek áprilistól a zöld- és a szelektív hulladékszállítás menetében és a mennyiségekben is. Az okokról megkérdeztük a szolgáltatást nyújtó NHSZ Észak-Kom Nonprofit Kft.-t.

Szabadi Martina Laura

Fotós: Huszár Márk

Fotós: Huszár Márk

– A jelenleg érvényes rezsidíjcsökkentett közszolgáltatási díjat minden ingatlanhasználó megfizeti. Ma már van lehetőség elszállítani a korábban megszokott vegyes hulladék mellett a szelektíven gyűjtöttet és a háztartásban képződő zöldhulladékot is – közölte Hegedűs-Csatai Andor Tamás, az NHSZ Észak-Kom Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Hangsúlyozta, a kerti hulladék gyűjtésének ellenérzéseket kiváltó új módját a helyi alvállalkozókkal egyeztetve, a korábbi ismereteiket figyelembe véve alakították ki.

– A tapasztalatok szerint ingatlanonként három zöld zsákot helyeztek ki átlagosan – magyarázta. – A változtatások során figyelembe vettük a lakosság szokásait és az országos jellemzőket is. A gyűjtést a jogszabályoknak megfelelően alakítottuk ki. Fontos figyelembe venni, hogy a közszolgáltatás körébe tartozó hulladék gyűjtése, szállítása és kezelése nem korlátlan szolgáltatás.

Ha az ingatlanon időszakosan több hulladék képződik és az meghaladja a gyűjtőedény, gyűjtőzsák méreteit, annak költségeit a termelője köteles megfizetni. Ez összhangban van a hulladékról szóló 2012. évi törvénybe foglalt a szennyező fizet elvével, mely szerint a hulladéktermelő és -birtokos felelős a kezeléséért, a költségek megfizetéséért. A gyűjtőzsák megvásárlásával a hulladékgazdálkodás költségét – a szállítást, kezelést, ártalmatlanítást – fizetik meg.

A hulladék szállítása és kezelése nem korlátlan szolgáltatás Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Vagyis az, aki több hulladékot termel, annak többet is kell fizetnie. Mindez nem jelent diszkriminációt és büntetést azoknak, akik például nagyobb kerttel rendelkeznek. Hiszen a szolgáltatást egyazon feltételekkel vehetik igénybe a fogyasztók.

– A polgárokhoz eljuttatott tájékoztató kitér a zsákok mellett kihelyezhető kötegelt gallyakra, nyesedékekre is. Így egy alkalommal, többletdíj fizetése nélkül, közel egy köbméter mennyiség szállíttatható el a három zsákkal és a fél köbméter kötegelt gallyal. A kertben termelődő zöldhulladék „eltüntetésének” legjobb és leghasznosabb módja a házi komposztálás – húzta alá az ügyvezető.

– Minden létező eleme értékes és szinte mind komposztálható is. Nagyobb kertek esetén lehetőséget nyújthat a talaj javítására is mélymulcs készítésével. Az ingatlanhasználókat ösztönözni kellene a kerti hulladékok minél nagyobb arányú házi komposztálására.

A fentieket kiegészítette azzal, hogy a házhoz menő szolgáltatáson túl továbbra is át tudják venni a korábban megszokott mennyiségeket a hulladékudvarokban – Egerben és Gyöngyösön –, ha a vírushelyzet ezt lehetővé teszi.

Megfontolták a javaslatokat

Az ügyvezető elmondta, hogy az érkezett javaslatokat átnézték. – Többen kérdezték, miért nem osztjuk ki egyszerre az összes zsákot, amit éves szinten adunk. Azért, mert így olyanok is megkapnák, akik egyet sem használnak. Indo­kolatlan többletköltséget okozna ez. Az eddigi rendszer jobban követhető. Érdemes a többletet a következő alkalommal kitenni, hogy ne kelljen pluszzsákot venni. Volt, aki azt kérte, legyen gyakoribb szállítás. Ezt jelenleg is az előírásoknál többször biztosítjuk. Gyakoribb szállítást nem tudunk vállalni. Van, aki a zsákok méretét növelné, de ha nagyobb lenne, akkor a súlya a kézi rakodást megnehezítené, mivel egy gyűjtőjárat naponta több száz ingatlant foglal magában. A tapasztalatok szerint alakítottuk ki a zsákok méretét, szájszélességét, hogy könnyen kezelhető legyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában