hatodik ütem

2021.04.29. 11:30

Végső szakaszához érkezhet a gyöngyösoroszi bánya bezárása

Tömedékelik a még nyitott vágatokat, továbbá rekultiválják a zagytározót és a vízfolyásokat.

Tóth Balázs

Gyöngyösoroszi látképe a bányaközponttal az 1960-as évekből Fotó: Fortepan.hu

Immár a hatodik ütemével folytatódik a gyöngyösoroszi bánya bezárása. A megbízást, az előző ütemhez hasonlóan, egyedüli ajánlattevőként a Terra-Log Kft. nyerte el – a márciusi értékelés óta szerződést még nem tettek közzé – nettó 16,087 milliárd forintért, ez körülbelül ugyanaz az összeg, amelyet a közbeszerzést kiíró Nitrokémia Zrt. becsült. A cég alvállalkozói a WasteVital Trans Kft. és a pécsi GEO-FABER Zrt. lesznek, ugyanezek az előző években is alvállalkozók voltak.

A Terra-Log Kft. és a hozzá tartozó WasteVital Trans Kft. végső tulajdonosa tavaly megváltozott, az a Mészáros Csoporthoz tartozó Status Next Magántőkealap lett.

Amint arról tavaly is írtunk, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerint leghamarabb 2025-re végeznek az egykori ércbánya bezárásával. Az ötödik ütem munkáira 2016-ban kötött megbízás teljesítését pedig idén április 25-ig hosszabbították meg. A most kötendő keretmegállapodás négy évre szól.

A közbeszerzésben foglaltak szerint a Gyöngyösoroszi Ércbánya végleges bezárásának koncepciója a mátraszentimrei bányatérség megnyitott vágatainak és fejtési üregrendszerének eltömedékelése. A cél, hogy a szabad ércfelületek lezárásával a szulfidásványok – elsősorban pirit – oxidációja megszűnjön, az ezek oldódásból adódó savasodása csökkenjen, a terület fakadó vizei kevesebb toxikus fémet tartalmazzanak. Meg akarják szüntetni a tönkremenő vágatok omlásai miatt kialakuló ellenőrizhetetlen nyomásokat.

Gyöngyösoroszi látképe a bányaközponttal az 1960-as évekből
Fotó: Fortepan.hu

A következő időszakban folytatják a sűrűzagyos tömedékelést az első és második szinti harántvágatokban, a negyedik, ötödik, hatodik szintközi fejtési üregekben, az ötödik-hatodik szinti vágatokban, s a mátraszentimrei lejtősaknában, együttvéve körülbelül 68 és fél ezer köbméteren. A megközelíthetetlen bányaüregekbe fentről juttatják le az anyagot, a biztosított vágatokba pedig csöveken keresztül vezetik. Mindehhez be- és kivezető csőrendszereket, továbbá vasutat építenek, biztosítják a járatokat, feltárják a fennmaradt üregrendszereket.

Üzemeltetik a telephelyeket, zagytározót, a Gyöngyösoroszi I.-érc és a Recsk I.-rézérc védnevű bányatelkeken lévő bányaüzemekben bányamentési feladatokat is ellátnak. A megbízáshoz tartozik a meddőhányók és a Száraz-völgyi zagytározó tájrendezése, a Toka-patak, a Száraz-ér, a Gyöngyös-nagyrédei víztározó kármentesítése. A zagytározót részben mátraszentimrei meddővel, de főként a vízfolyások környezetéből és a víztározóból kitermelt szennyezett földdel, iszappal töltik föl. Biológiailag is rekultiválják a Száraz-völgyi zagytározót és környékét.

A bánya bezárására az első évtizedben, 2015-ig 34 milliárd forintot költött az állam. Az ötödik ütem a kisebb közbeszerzésekkel együtt 14 és fél milliárdba kerülhet, a következő évek 16 milliárd forintos munkájával együtt, így csaknem 65 milliárd forintot emészt föl a bezárás és a rekultiváció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában