Nyílt nap

2021.05.27. 16:43

Az abasári ásatás kincseit szerdán tekinthették meg az érdeklődők – FOTÓK

Kazsu Attila polgármester elmondta lapunknak, a részvétel minden előzetes várakozást felülmúlt, szinte alig fértek a helyszínen.

Sz. Sz. I.

2021 05 26 Nyílt nap az abasári ásatáson, előadást tartott Makoldi Miklós az ásatás vezetője - Abasár - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szerdán látogathatták meg először az érdeklődők nyílt napon a községben folyó ásatást. Kazsu Attila polgármester elmondta lapunknak, a részvétel minden előzetes várakozást felülmúlt, szinte alig fértek a helyszínen. Mindezt persze érthetőnek nevezte, hiszen az Aba Sámuel király sírhelyét feltárni hivatott kutatás során már számos olyan lelet került elő, ami reményteli és izgalmas kérdéseket vet fel.

– A nyílt nap során levéltári adatok segítségével lehetett ismerkedni a régmúlttal – tájékoztatott a polgármester. – Gallina Zsolt régész beszámolója révén mindenki átélhette az ásatás mindennapjait. A feltárás szakmai részleteiről Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontja vezetője beszélt a hallgatóságnak. Az előadások után irányítottan, de szabadon bejárhatta bárki a feltárás területét.

Az érdeklődésre mi sem jellemzőbb, hogy amikor Makoldi Miklósnak indulni kellett egy másik programra, alig lehetett véget vetni a hozzá intézett kérdések özönének – összegezte Kazsu ­Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában