hulladék

2021.05.07. 13:45

Az újratermelődő szemétkupacokkal harcolnak a dél-hevesi települések

Több dél-hevesi településen vagy környékén visszatérő probléma az illegálisan lerakott hulladék. A községek igyekeznek megoldást találni rá, s új módszerek segítségével meggátolni a szemét felhalmozását.

Berecz Renáta

Több dél-hevesi környékén probléma az illegálisan lerakott hulladék, melyet a községek akár új módszerekkel szeretnék megszüntetni.

Forrás: MW

Fotó: Daniel Beran

Folyamatosan küzdenek az illegális hulladékhalmokkal Tarnazsadányban. Ugyan, korábban az utcákban, a járdák mentén, az árkokban is gyűlt a hulladék, ma már csak elvétve lehet ezzel találkozni. A polgármester elmondása szerint a közmunkaprogramjuk részeként egész évben foglalkoznak azzal, hogy a falu rendezettebb, tisztább legyen.

Koczka Ferenc úgy fogalmazott, emellett fokozatosan rávezették az embereket, hogy mennyivel élhetőbbé, egészségesebbé teszi a települést, ha odafigyelnek a környezetükre, s elkerülhetővé válik, hogy akár a patkányok is felbukkanjanak.

– Egyre jobban működik ez, s tényleg tisztább is a falu képe – jelentette ki.

Bár belterületen előrelépést tapasztalnak, a községen kívül lerakott szeméthalmaz visszatérő jelenség.

E helyeken újratermelődik a szemét, leteszik azt bokrok takarásában, vízparton, épp, ahol érik. A településvezető erre is szeretne végre megoldást találni.

– Feltérképezzük ezeket a pontokat, s a tervünk, hogy az oda vezető utakat sorompóval zárnánk el – ismertette. – Főként azért is gondoltak erre, mert az ideérkezők nagyobb járműről borítják le a – vélhetően – más helységből elhozott hulladékot. Most mérik föl, mennyi sorompóra is lenne szükség. Kulcsot pedig csak az önkormányzat, a földtulajdonos és a vízügy kapna ezekhez. Az a felháborító, hogy a kommunális és a szelektív hulladékot is folyamatosan elszállítják a településekről. A helyzet javítása emberi mentalitás kérdése.

" data-width="500" data-show-text="true">

">❗Szinte alig akad tiszta terület...😕😮 Ti hol találkoztatok hasonlóval❓

#illegálishulladék #hulladéklerakás

A közmunkaprogram keretében igyekeznek felszámolni a falu több pontján lévő szemétgócokat Átányban is. A polgármester szerint, nem egy állandó pont van, ahova leteszik a szemetet.

– Üres, elhagyatott ingatlanoknál fordul elő, hogy újratermelődik ott a hulladék, így főként belterületi gond ez nálunk – tudatta Jámbor Dénes. – A helyhatóság a bekötőutat is rendben tartja, s megállapodást kötött a közút kezelőjével. Itt jellemzően az átmenő forgalom nyomán marad szemét, nem helyiek teszik le oda.

A hulladék felszámolásán folyamatosan dolgoznak, de igyekeznek megelőzni is a problémát. Kamerákat is elhelyeztek önkormányzati ingatlanokra, s igyekeznek az elhagyott területek közül minél többet művelés alá vonni.

– Több mint ötven köbméternyi szemetet számoltunk már fel eddig. A közmunkában ez plusz tennivalót és költséget jelent, amit hasznosabb dolgokra is lehetne fordítani – fejtette ki.

Akárcsak megyeszerte sok helyen, a dél-hevesi községekben igyekeznek többféle megoldást találni az illegális szeméthegyek felszámolására Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Van, ahol nem is kell ezzel foglalkozni. Zaránkon nincs ilyen gond. A faluvezető elmondása szerint a lakók nagyon igényesek a környezetükre, a szelektív hulladékgyűjtés is egyre elterjedtebb náluk. Urbán László büszke rá, hogy nem kell foglalkozniuk az illegálisan lerakott szeméttel, így más, fontosabb dolgokra tudnak figyelni a mindennapokban.

Tenken belül sem számottevő a probléma, s külterületen is inkább a szennyvíztelep szélénél fordul elő illegális szemét, mert ott autóval is jól meg lehet állni s letenni a hulladékot. Szopkó Tamás polgármester örül, hogy egyre kevésbé jellemző ez a tevékenység. Ha bejelentés érkezik hozzájuk emiatt, azonnal cselekednek.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Elkeserítő a helyzet❗Ha az önkormányzat az egyik helyen összeszedi, az elkövetők leöntik máshol a szemetet❗😡 #illegálishulladék #szemét #környezetszennyezés

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában