fűnyírás

2021.05.12. 14:00

Elhanyagolt közterületekre, térdig érő fűre panaszkodnak az egriek

Sok egrinek szúrta a szemét, hogy a közterületeket több helyen felverte a gaz. A sok eső a fű növekedésének is jót tett, szép magasra nőhetett, emiatt munka is akadt bőven. Csakhogy a helyiek szerint ez nem történt meg elég gyorsan.

Berecz Renáta

2021.05.07 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Füvet nyírnak a Városgondozás munkatársai.

Fotó: Huszár Márk

A megyeszékhely lakói a közösségi oldalon is panaszkodtak a fennálló helyzetről, legtöbben a Felsővárosban tapasztaltak áldatlan állapotokat, elhanyagolt közterületeket. Térdig érő fűről panaszkodtak például a Csákóban is. Szóvá tették azt is, hogy sokszor hagyják félbe a munkások a tennivalót napközben, s csak egy-két nappal később térnek vissza, hogy befejezzék a megkezdett feladatot. Megkerestük az illetékes szervezetet is, mi az oka az említetteknek.

A Városgondozás Eger Kft. közlése szerint munkatársaik folyamatosan nyírják a füvet. A cég parkfenntartási üzemegységének vezetője ­elmondta, a várossal kötött közszolgáltatási szerződés alapján a közterületeket frekventáltságuk szerint különböző kategóriákba sorolják, mégpedig egytől ötig. Szavai szerint a munkálatok, így a fűnyírás intenzitása és időzítése eltérő.

– A heti terv összeállításakor elsősorban e kategóriák szerint haladunk, május végére mindenhova legalább egyszer eljutunk. Sok helyen addigra már a második körös fűnyírást is elvégezzük – fogalmazott Mirkovszki-Lénárt Patrícia. Elmondta, hozzájuk is befutnak negatív visszajelzések, ilyenkor a bejelentő megértését és türelmét kérik. Hozzátette, tervbe vették a sövények és cserjék visszametszését, kapálását, a kétnyári virágok gyommentesítését. A be nem ültetett ágyásokat előkészítik az egynyáriak kiültetéséhez.

Az egriek a dísznövényeket is hiányolják azokról a helyekről, amiket korábban a Városgondozás beültetett. Példaként említhetjük a Mocsáry Lajos utcával párhuzamos gyalog-, illetve kerékpárutat a patak mentén. Az ott lévő betonágyásokba korábban rendszeresen tettek dísznövényeket, most azonban inkább rendezetlenséget mutat az összhatásuk. Nem üresek, ám a bennük burjánzó gaz nem lélekemelő látvány.

Füvet nyír a városgondozás munkatársa Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mirkovszki-Lénárt Patrícia arról tájékoztatott, ezen a szakaszon évről évre egyre több virág tűnik el, vélhetően azért, mert kevésbé frekventált területről van szó, s nincs annyira szem előtt. Ezért idén oda már nem is ültetnek be növényt.

Elmondta azt is, hogy május végén kezdik kiültetni az egynyáriakat városszerte. A megyeszékhely öt helyszínén pedig évelő növények kerülnek földbe. Úgy fogalmazott, ezek az ágyások díszítőértékükből semmit nem veszítenek, azonban a környezetileg és anyagilag is fenntarthatóbbak lesznek.

Takarítottak, gyomláltak, metszettek

Az üzemegység vezetője ­arról tájékoztatott, hogy az első negyedévben a téli hó- és síkosságmentesítési munkálatokat is elvégezték. Ezenkívül a fagymentes időszakokban városszerte gereblyézték a gyepfelületeket, takarították az útszegélyeket, járdákat.

Előkészültek folyamatosan a tavaszi teendőkre is. Az üzemegység vezetője ezek között említette, hogy gyomlálták a kétnyári virágok ágyásait, továbbá az évelők, cserjék és a rózsák ágyásaiban lazították a talajt, s metszették a növényeket. Kicserélték homokot a homokozókban és pótolták a játszótéri ütéscsillapító felületeket. Megtudtuk azt is, hogy tavasszal több mint száz fát ültetnek, és ötszáz cserje kerül a helyére Egerben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában