szemetelők

2021.05.03. 07:00

Gyöngyös felveszi a harcot az illegális hulladékhegyek ellen

Erre az évre már közel háromszor annyi pénzt szánt a gyöngyösi önkormányzat az illegális hulladéklerakók felszámolására, mint két éve. Ennek ellenére a szeméthegyek mégis újratermelődnek.

Szabó István

2021 04 28 hulladék helyzet és városrendészeti akció a durándai városrészben - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: CZIMER TAMAS

A város 22 millió 830 ezer forintot nyert az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán a közterületeken felgyűlt illegális hulladékhalmok felszámolására. Az összeg segítségével mintegy 40 helyszínen megközelítőleg 800 köbméter szabálytalanul elhelyezett szemetet gyűjthetnek össze, és szállíthatnak a hulladéktelepekre. Erre a pénzre nagy szükség is van, mert az önkormányzatnak évente több millió forintjába kerül a szeméttel folytatott állandó küzdelem. A két évvel ezelőtti 3,5 millió forintos kiadás tavaly már 5,8 millióra duzzadt. Idén pedig már 10 millió forint a keretösszeg, amit persze még növel a munkában részt vevő közfoglalkoztatottak bére.

Ferenczy Dániel, a Városrendészeti Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy tavaly a korábbi évekhez képest idén jóval több olyan személyt fogtak fülön, akik törvénytelenül helyeztek ki hulladékot. A tettenérések, a határozottabb és szigorúbb fellépés meghozta az eredményt, csökkent a jogellenes cselekmények száma. Gyöngyösön 63 digitális és 28 analóg térfigyelő kamera működik, közülük több azokat a közterületeket figyeli, ahol jellemző a probléma. A pályázaton nyert pénzből újabb hat infrakamerát szerelnek fel az elkövetések visszaszorítá­sára.

Bepillantás egy szobabelsőbe. Nem éppen szívderítő a látvány Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A legproblémásabb helyek bejárása közben Soltész Sándor városrendész megmutatta, hogy a vegyes települési hulladéktól kezdve az építési-bontási törmeléken át a lomokig, gumiabroncsig és az állati ürülékkel szennyezett szalmáig minden megtalálható a szeméthalmokon. Nagyon gyakori a veszélyes anyag is, mint például a fáradt olaj vagy az akkumulátor.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság is több millió forintot költ évente arra, hogy a Gyöngyös-patak medréből és parti sávjáról eltávolítsa a szemetet. A veszélyes hulladék károsíthatja a földtani réteget, a felszín alatti vizeket, így az ivóvízkészlet minőségét. Rontja a helyzetet, amikor meggyújtják az illegális hulladéklerakók tartalmát.

A vegyes települési hulladéktól kezdve az építési-bontási törmeléken át a lomokig és a szennyezett szalmáig minden megtalálható a szeméthalmokon Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A guberálók csak tetézik a bajt. A szemétgyűjtögetőkkel szemben tavaly 46 esetben szabtak ki összesen közel másfél millió forintos bírságot a városrendészek. Ezt a tevékenységet a képviselő-testület rendelete is tiltja. A bírság összege ötezertől ötvenezer forintig terjedhet, és további szabálysértési bírság jár, ha az elkövető a közterületet is beszennyezi. A mezőőröknek nem kis pluszfeladatot ad a külterületeken és a környező települések közigazgatási területén otthagyott szemét. Idén már vadkamerákkal is figyelik a szemetelőket.

Hiesz György polgármester elmondta, hogy a nyertes pályázatnak része egy lakossági szemléletformáló kampány. A felelőtlen magatartás következménye a környezetszennyezésnek ez a fajtája, amellyel a közösségnek okoznak kárt. A városvezető szerint a közös jövőt teszik így tönkre, és reméli, hogy a törvény szigorúbban lép fel ellenük a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában