Adomány

2021.05.28. 20:04

Korszerű gyermekétkeztetésre kapott adományt Noszvaj és Szarvaskő

Több megyei szervezet részesült adományokban, hála az Asszonyszövetségnek és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak.

Sz.M.L.

Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Amilyen a nő, olyan a család, amilyen a család, olyan a társadalom – szól mottónk. Az elmúlt egy évben a magyar családok inkább a hazai ételekhez és alapanyagokhoz fordultak a pandémia alatt. Reméljük, hogy adományunkkal hozzájárulunk a generációk együttműködéséhez is, amitől nincs szebb – mondta Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke pénteken.

Az Asszonyszövetség vezetője Heizler Norberttel, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány országos koordinátorával a korszerű gyermekétkeztetés, a helyi termelők közétkeztetésbe való beszállítási lehetőségeiről, valamint a házi befőzőkészülék használata általi, helyi ízeket tartalmazó konzervipari termékek bevételi forrásként hasznosításáról tartott sajtótájékoztatót. Az esemény keretében házi befőző és aszaló készülékeket, valamint saját kiadású könyveiket adományozták több megyei szervezetnek. Az idén negyed évszázados Noszvaj Idegenforgalmáért Egyesületet is kiválasztották, amely hazánk legrégebb óta működő turisztikai ügyekért munkálkodó szervezete.

Heizler Norbert, a Civil Összefogás Fórum képviselője a szarvaskői eseményen elmondta, hogy 2016-ban indult a civil missziójuk, melyhez hamarosan az Asszonyszövetség is csatlakozott.

– Nagyjából ötven állomáson túl vagyunk. Működésünk két pillére a gyermek- és a közétkeztetés valamint a helyi alapanyagok feldolgozása. Mindkettő nagyon fontos, hiszen gyermekek egészséges életmódra nevelése, megszólítása nem kezdődhet el elég korán. Gyermekkorban kell a változatos étkezési szokások alapjait lefektetni – közölte. Elmondta, hogy négy célcsoportnak adnak át adományokat: az önkormányzatoknak, helyi civil szervezeteknek, nagycsaládosoknak valamint kistermelőknek. Az eszközök segítségével feldolgozhatók a helyi alapanyagok és még értékesítésre is van lehetőség.

Ezek az eszközök a hagyományos befőzési munkát megkönnyítik, lerövidítik, s ez a mai rohanó világunkban is lehetőséget teremt a tradicionális gasztronómiai szokások megismerésére.

Szendrei László, A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kiemelte, hogy Szabóné Balla Mariannával Szarvaskő polgármesterével régóta jó viszonyt ápol.

– Ilyen polgármesterre lenne szükség minden településen. Mindent megtesz a helyi identitás erősítése, a helyi szokások fejlesztése érdekében. A csipkebogyó köré sikerrel épített mítoszt, s mára országosan elismert a szarvaskői fesztivál. Minden elismerés az asszonyoknak, hiszen évszázadokon keresztül nekik kellett felismerni, hogy a rendelkezésünkre álló alapanyagokat hogyan tálalhatják a családnak. A kamara elképzelése, hogy a helyben és a közelben lévő termékeket juttassuk el a fogyasztónak. Ez egyfelől a környezetszennyezés csökkentése miatt fontos, másfelől pedig ellenőrzött alapanyagokat biztosít. Harmadrészt az elképzelésnek szociológiai okai vannak, hiszen ezek közösség erősítő tevékenységek is – mondta Szendrei László, aki a megyei gazdakörök elnöke is.

Hozzátette, reméli, hogy az adomány lehetővé teszi hogy a helyi tradíciókat átadjak a fiatalabb generációknak Szarvaskőn.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában