oktatás

2021.05.31. 07:00

Most is sokan szeretnék, ha idén sem kellene a nyelvvizsga

Idén is szeretne nyelvvizsga-amnesztiát kérni a végzős, diploma előtt álló hallgatóknak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Nagyjából huszonötezer vizsgázó lehet érintett, de nem mindenki ért egyet a kezdeményezéssel.

Berecz Renáta

A nyelviskolák is még most kezdenek magukhoz térni. Kiscsoportos foglalkozások már vannak az Oxfordban. Fotó: Huszár Márk/Heves MegyeI Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az egri Oxford Nyelviskola ügyvezető igazgatója elmondta, vannak egyedi élethelyzetek, ami miatt valaki nem tudja megszerezni hamarabb az áhított nyelvvizsgát. Befolyásolja ezt, hogy a középiskolai vagy egyetemi nyelvi oktatás esetleg nem volt elegendő, talán az anyagi háttér hiányzott egy képzés finanszírozásához. Fazekas László szerint ugyanakkor nem lenne szabad elfelejteni, hogy legalább egy nyelv ismerete, elsajátítása fontos lenne a diploma mellé. – Valóban sokkolta hazánkat is a koronavírus, több területen is.

A nyelviskolák is megszenvedték ezt az időszakot, s persze a tanulók is, de egy ágazat meglehetősen nehéz helyzetbe került ebben az egyébként sem könnyű időszakban – mondta el Fazekas László. Úgy vélte, az újraindulás sem egyszerű a pandémiai után, de a minőségi magyar felsőoktatást, a diploma értékét nem csökkenteni, hanem emelni kellene. Az akkori reakciók megmutatták: volt, aki a felmentést negatívan értékelte, legfőképpen azok, akik az előző években igen sok pénzt, időt és energiát fordítottak egy adott nyelv elsajátítására.

A nyelviskolák is még most kezdenek magukhoz térni. Kiscsoportos foglalkozások már vannak az Oxfordban. Fotó: Huszár Márk/Heves MegyeI Hírlap

A nyelvvizsga-mentességet az előző tanévben ugyanakkor kitörő lelkesedéssel fogadták az érintett végzős hallgatók közül sokan, így az Eszterházy Károly Egyetemen is. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke úgy nyilatkozott lapunknak, a mostani helyzetet csalódottság övezte a záróvizsga előtt állók körében, hiszen ugyanúgy, ahogy tavaly, csak online felkészítőkön és nyelvi kurzusokon való részvételre volt lehetőség. Zaja Barbara hozzátette, a személyes jelenlét hiányának ellenére, az egyetemen minden nyelvi órát valós idejű online konzultációkon sikerült megtartani, és az oktatók a tőlük telhető legtöbbet nyújtották a sikeres nyelvvizsgára való felkészülés érdekében.

– Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a hallgatóink érdekeit képviseljük és a kormánydöntések semmilyen negatív módon ne érintsék az éppen diplomát szerezni készülőket – fogalmazott az elnök. Hozzátette, az Eszterházy Károly Egyetem Hallgatói Önkormányzata minden esetben mérvadónak tekinti a Hallgató Önkormányzatok Országos Konferenciájának álláspontját. Mint fogalmazott, a szervezet nemrég megjelent sajtóközleményében szereplő adatok világosan megmutatják, mi szolgálná a hallgatók érdekeit.

Petícióban kérik, ne kelljen a nyelvvizsga

A tavaly áprilisban hatályba lépett kormányrendelet az az év augusztus végéig tett sikeres záróvizsgák esetére határozta meg a nyelvvizsga-mentességet. E meghozott döntés lehetőségével a mostani végzősök is szeretnének élni a járványhelyzetre való tekintettel. Ennek érdekében petíció aláírására is buzdítanak, hogy a kormány hosszabbítsa meg a határozatot. A kérvényt már több mint hatezren írták alá.

A HÖOK sajtófőnöke, Budai Marcell az Eduline-nak azt nyilatkozta, hogy becsléseik szerint a végzősök közel harmincöt százaléka nem rendelkezik nyelvvizsgával. A pandémia idén is megnehezítette a nyelvvizsga megszerzését, a március 4-én bevezetett szigorítások miatt a nyelviskolák bezártak, áttértek online oktatásra, a nyelvvizsga központok pedig nem szerveztek hagyományos vizsgákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában