zajok

2021.05.06. 20:00

Sokakat zavar a hétvégi fűnyírózás, flexelés, de van rá megoldás

Ha itt a tavasz, akkor eljött a kerti munkák ­ideje. Az elmúlt hetekben mindenhol felberregtek a fűnyírók, folynak az építkezések, felújítások, amelyek sokszor nagy zajjal járnak. A baj csak azzal van, ha hétvégén sem jut a csendből a pihenni vágyóknak.

Barta Katalin

Több telefonhívás is érkezett szerkesztőségünkbe a napokban. Olvasóink azt kérték, nézzünk utána, mit lehet tenni, ha hétvégenként hangos zajjal járó munkát végez a szomszéd, vagy a környékbeli vállalkozó. A téma örök, nem telik el úgy év, hogy ne foglalkoznánk a kérdéssel.

Ezúttal arról kérdeztük meg néhány település polgármesterét, született-e már helyi rendelkezés az ilyen esetekre.

A nagyobb városokban, így Egerben, Gyöngyösön és Hatvanban már évekkel ezelőtt önkormányzati rendeletekben szabályozták ezt a kérdést. Így ezeken a helyeken a polgármesteri hivatalokban érdeklődhetnek a részletekről. Általában elmondható, hogy a hétvégeken tiltják, vagy erősen korlátozzák a mások pihenését zavaró, zajos tevékenységet.

A megyeszékhelyen például lakossági igény, hogy korlátozzák a motoros kerti gépek által keltett zajhatásokat. Ezért a munkanapokon este hét és reggel hét óra között, míg hétvégén délután egytől másnap reggel kilencig lehetőleg tartózkodni kell a géppel végzett kerti munkáktól. A hivatal csak konkrét ügyben tud eljárni, így a bejelentésnek tartalmaznia kell az elkövető személyét, az ügy leírását – hol, mikor, milyen körülmények között történt az eset –, s a bizonyítékokat, amelyek segítik a döntéshozatalt.

Pétervásárán nemrégiben szabályozták ezt a területet. Eged István polgármester szavai szerint a zajt keltő tevékenységet – például motoros fűnyírás, fakivágás, kerti traktor működtetése – a rendkívüli kárelhárítás esetét kivéve – csak adott idősávban végezhetik. Így hétköznap este kilenc óra és reggel hét óra közötti időszakban, vagy hétvégén délután öttől reggel hét óráig tilos az efféle munka. A szabályszegőket – a jogsértés jellegével arányosan – tízezertől százezer forintig terjedő bírsággal sújthatják.

Sirokban egyelőre nincs erre vonatkozó helyi rendelet, de a lakosságtól érkezett már jelzés arról, hogy kívánatos lenne. Tuza Gábor polgármester érdeklődésünkre úgy fogalmazott, főként a helyi szállásadók szorgalmazzák, hogy vendégeik nyugalma érdekében a hétvégeken, illetve az ünnepnapokon lehetőleg legyen csend.

– A veszélyhelyzet előtt a képviselő-testületi ülésen is felmerült a kérdés. Úgy vélem, kellő rugalmassággal, s a lakosság véleményét meghallgatva érdemes e területet szabályozni. Terveim szerint hamarosan társadalmi vitára bocsátjuk a témát, s a visszajelzések tükrében hozhatunk olyan szabályt, amely a többség számára elfogadható és betartható – közölte.

Megnéztük azt is, hogy ki mit tehet, ha fogytán a türelme. A társas együttélés legfőbb szabályait a Polgári törvénykönyvben találjuk, de más jogszabályok, helyi rendeletek is megfogalmazzák, kinek, mikor és hogyan kell viselkednie, illetve, ha ezt nem teszi, akkor az milyen jogkövetkezményekkel jár.

Lényeges, hogy a csendháborítás szabálysértése nincs időponthoz kötve, az bármikor és bármilyen módon elkövethető. A szabálysértésekről szóló törvény szerint, aki lakott területen, az ott levő épületben vagy az ahhoz tartozó telken, védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz – ami alkalmas mások nyugalmának, a védett természeti érték zavarására –, az szabálysértést követ el.

Ha normális párbeszéddel nem jutunk dűlőre, a rendőrség intézkedhet. Ha a felszólítást követően a szabálysértés folytatódik, és azt ismételten bejelentik, akkor elő is állíthatók az elkövetők. Ha bizonyítani akarjuk az igazunkat, érdemes dokumentálni hang- vagy videófelvételekkel a csendháborítást. Többen is összefoghatunk a környéken, s egy időben tehetünk bejelentést.

Érdemes előre szólni, ha belekezdünk

A legbékésebb megoldás az, ha udvariasak vagyunk. Aki városban, társasházban él, ott a házirend megszabhatja, mikor lehet porszívózni, fúrni, faragni. Ezt vegyük figyelembe! Ha olyan programot tervezünk, ami zavarhatja a szomszédokat, érdemes nekik előre jelezni a várható kellemetlenségeket.

Elég egy cetli a bejáratra, a postaládákba, s egy telefonszám, ahol lehet szólni, ha túlzottnak tartják a többiek a zajt. Tartsuk be az íratlan alapszabályokat! Ha ugyanis a szomszédainkat zavarjuk, előzetes bejelentésünk ellenére is rendőrt hívhatnak, és véget is vethetnek a túl zajos munkálkodásnak, mulatságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában