Súlyos visszaesésre panaszkodnak a Heves megyei használtautó-kereskedők

A használtautó-piac egyike a gazdaság azon területeinek, amelyet a járvány nehéz helyzetbe hozott. A kereskedések szinte egyöntetűen a kereslet visszaesésére panaszkodnak. Nehezíti a helyzetüket az is, hogy a járművek értékesítésének egyre több – bár kevésbé biztonságos – formája nyert teret, így például a közösségi felületeken hirdetik meg a járműveket.

Sike Sándor

Az egri Kistályai úti kereskedésben is kevesebb a vevő, mint a korábbi években

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A járvány tavalyi megjelenését követően a használtautó-értékesítés igencsak hullámzó volt a Profi Autókereskedelmi Kft. egri telephelyén is – tudtuk meg a cég tulajdonos-ügyvezetőjétől, Szalontay Róberttől. A szakember elmondása szerint tavaly tavasszal voltak hetek, amikor meg sem csörrent a telefonja. Egy idő után aztán helyreállt a rend, noha a kereslet azért kismértékben visszaesett.

– Jelenleg az üzemanyagárak újbóli növekedése okoz bizonytalanságot. Az egy év alatt 40 százalékosra tehető drágulás következményei, hatása az értékesítésre most még nem mérhető – mondta a szakember.

A cégvezető szerint a megyeszékhelyen a kereslethez képest sok a használtautó-­kereskedés. Ő személy szerint örülne annak, ha a vevőkör úgy alakulna, hogy a drágább járműveknek nagyobb lenne a piaca. Jelenleg azonban az egymillió forint körüli áron értékesített kocsikat keresik. Ez azt jelenti, hogy a tíz-tizenkét éves járművek a felkapottak, azok közül is a Hunday, a Kia, illetve a Toyota márka a legnépszerűbb.

Az egri Kistályai úti kereskedésben is kevesebb a vevő, mint a korábbi években
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Kérdésünkre Szalontay Róbert elmondta: 27 éve foglalkozik autókkal, a mostani kereskedés 2003 óta működik. A használt értékesítés aranykora az ezredfordulótól a 2008-as válságig tartott. Ebben szerepet játszott persze az is, hogy a bankok beszálltak az autóhitelezésbe, így könnyen hazavihetők voltak a gépjárművek. A cég egyébként külföldről beszerzett darabokkal kereskedik. A tulajdonos-ügyvezető szerint a vételt magánakcióban nem érdemes megkockáztatni, zsákbamacska ugyanis az ilyen módon beszerzett jármű. Ráadásul az, aki kereskedőtől vásárol, a törvény által garantált egyéves jótállásra is számít­hat.

Farkas Tamás, egy kápolnai cég kereskedelmi vezetője korábban azt nyilatkozta: mérhető a visszaesés a használt autók piacán. Ennek oka lehet, hogy a vírus rohamos terjedésének idején az emberek már nem merték túlzott kiadásokba verni magukat. A járművek drágulásával is számolni kell szerinte. Ennek oka az új autók értékesítésének visszaesése, ami azt is jelenti, hogy később kevesebb használt kocsi jelenik meg a piacon.

– Pozitív fejlemény, hogy a használt kocsit vásárlók sokkal körültekintőbbek lettek. Ma már nem a kilométeróra állását nézik a vevők elsődlegesen, hanem az autó állapotát, szervizelését, leinformálhatóságát. A minőség előtérbe került, úgy tapasztalom – fogalmazott a kereskedelmi vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában