Egri Bikavér Ünnep

2021.06.10. 19:05

Az élmény mindenkié – ezért tolódott nyár végére az egri borünnep

Új időpontban, augusztus végén rendezik meg a XXV. Egri Bikavér Ünnepet, amely idén háromnapos lesz. Azért döntött így az egri hegyközség választmánya, hogy – a jelenlegi járványügyi korlátozások ismeretében – senkit se kelljen kizárni az ingyenes rendezvényről, közölte lapunkkal Tarsoly József hegybíró, főszervező.

Szabadi Martina Laura

Azért döntött az esemény halasztása mellett az egri hegyközség választmánya, hogy senkit se kelljen kizárni az ingyenes rendezvényről. Archív fotók: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Mindig büszkén gondolunk arra, hogy a bikavér ünnepe már nem csupán Eger, a borvidék, az országrész, de mára már az egész ország egyik legismertebb borgasztronómiai rendezvénye. Minden évben keményen dolgozunk azért, hogy az egri Érsekkert egy júliusi hosszú hétvégén megteljen több tízezer látogatóval – osztotta meg lapunkkal Tarsoly József egri hegybíró, főszervező.

– A szervezésbe már lassan másfél éve beleszól a koronavírus-járvány és az ezzel járó korlátozások, illetve a folyamatos bizonytalanság. Tavaly úgy döntöttünk, hogy a korlátozások ellenére, nagyszínpadi koncertek nélkül és egyéb kompromisszumok árán, de megrendezzük a XXIV. Egri Bikavér Ünnepet. Bíztunk abban, hogy a következő, immáron a huszonötödik egy olyan rendezvény lehet, amely minden tekintetben méltó az egri borhoz, a borvidék szőlészei­hez és borászaihoz, a gasztronómiai szakemberek eredményeihez. S természetesen Eger és a környék épített, illetve kulturális örökségéhez – tette hozzá Tarsoly József.

Elmondta, hogy olyan ­Egri Bikavér Ünnepet szerettek volna, amely az eddigi huszonöt esztendő minden tapasztalatát, csodáját, szeretetét és nyitottságát egybegyúrja, és feledhetetlen négy nappal lepi meg az helybelieket, az idelátogató vendégeket és a szakma minden képviselőjét.

– Sajnos, a járvány és a szigorítások még mindig korlátozzák a hétköznapjainkat. Sokáig reméltük, hogy idén július 8-a és 11-e között az Egri Bikavér Ünnep ismét egy olyan közösségi élményt nyújt a sok-sok hónapja korlátok között élők számára, amely nem a korlátozásokról szól. S nem arról, hogy kit engedhetünk be a mindenki számára ingyenes rendezvényünkre, és kiket kell kizárnunk – fogalmazott a főszervező.

Hangsúlyozta, a megannyi kincs, amely a borvidéken terem, mindannyiunké, így az Egri Bikavér Ünnep is, amely az évtizedes barátságok, a nyitottság, a viszontlátás öröme és az élmények fesztiválja.

– Ezt az élményt együtt, mindenkivel szeretnénk átélni és megosztani, és ebből nem szeretnénk kizárni senkit. Ezért úgy döntöttünk, a XXV. Egri Bikavér Ünnepet nem az előre bejelentett, szokásos júliusi időpontban, hanem augusztusban rendezzük meg. Az új időpontja augusztus 26–28. Azért gondolkoztunk idén is új dátumban, mert a jelenlegi szabályok szerint nem engedhetnénk be azokat, akiknek nincs védettségi igazolványuk, vagy egyéb módon nem tudják igazolni, hogy jogosultak a belépésre. Abban bízunk, hogy augusztus végéig ez a helyzet megváltozik. Szintén a járványhelyzettel, annak következményeivel s a kései időponttal, az iskolakezdés közelségével függ össze, hogy az idei borünnepet csak háromnaposra tervezzük – húzta alá Tarsoly József.

Arról, hogy lehetnek-e élő koncertek, és szükséges-e bármilyen korlátozó intézkedéseket bevezetni a fesztivál ideje alatt, a járványhelyzet függvényében folyamatosan igyekeznek majd beszámolni.

Azért döntött az esemény halasztása mellett az egri hegyközség választmánya, hogy senkit se kelljen kizárni az ingyenes rendezvényről. Archív fotók: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában