vita

2021.06.05. 11:30

Elmérgesedett a lőrinci gyereknap, feljelentik a polgárőröket rágalmazó szervezőt

Az idei gyermeknapi rendezvény váltott ki elmérgesedő vitát a kisvárosban.

Tari Ottó

A polgárőrök szerint ők a szabályzat szerint jártak el. A képen Pásztor Richárd szolgálatvezető

Forrás: Lőrinci Polgárőr Egyesület

Alternatív gyermeknapot szervezett idén május 30-án a Lőrinciben egy helyi polgár. A jelző indokolt: egyrészt, mert az önkormányzat korábban már tartott egy hasonló rendezvényt, de azért is, mert a mostani esemény ötletgazdája nemcsak annak az alapítványnak a létrehozója, amely egy élhetőbb település kialakítását tűzte ki célul, hanem azért is, mert a férfi a jelenlegi városvezetés legfőbb kritizálójának számít.

A gyermeknap az információk szerint nagy költségvetésű programot – ingyenes dodzsem s egyebek – ígért, mégpedig egy mátravidéki erőműi magánterületen. A szponzorok között olyan személyek nevét tüntették fel, akik az utóbbi években privatizált objektumokhoz köthetők, s többükkel szemben az önkormányzat jelentős – esetenként több tízmilliós – adótartozást követel vagy követelt.

Mint írtuk, a rendezvényt magánterületen tartották, s ez problémákhoz vezetett. A szervező szerette volna a helyi polgárőrség segítségét is igénybe venni a lebonyolításhoz, ám elutasító választ kapott. Az egység vezetése úgy ítélte meg, hogy a nagyrészt önkormányzati támogatásból működő szervezet feladatai közé nem tartozik egy privát kezdeményezésben történő közreműködés.

A szervező erre válaszolva számos videós megnyilvánulásában és bejegyzésében kemény kritikával illette a lőrinci polgárőröket. A gyermeknap kezdeményezője egyébként a környékbeli polgárőrségektől kért segítséget. Utóbbit több más település polgárőr vezetője meg is ígérte számára, sőt embereik közreműködésén kívül a járműveiket is felajánlották. Így tettek a petőfibányaiak, a hortiak és az ecsédiek is.

Az ügy miatt Víg Zoltán polgármester az országos polgárőr-vezetőhöz, dr. Túrós Andráshoz fordult állásfoglalásért, aki válaszlevelében leszögezte: tagjaik a közlekedésbiztonság és a közbiztonság fenntartása érdekében, közterületen végezhetnek járőrözési tevékenységet. A program szervezője erre az interneten kezdett el civil rendezőket „toborozni”. A lőrinci polgárőrség szolgálatvezetője pedig közölte: feljelentés tesz az illető ellen rágalmazásért.

A polgárőrök szerint ők a szabályzat szerint jártak el. A képen Pásztor Richárd szolgálatvezető
Fotó: Lőrinci Polgárőr Egyesület

 

Eleinte a bosszú vezérelte

A gyermeknapot tartó alapítvány létrehozója hónapok óta kemény és szokatlan hangnemű kritikával illeti a város vezetését, mindenekelőtt a polgármestert.

Közzétett videóiban maga is többször elismerte, hogy eleinte a bosszú vezérelte. Napjainkban viszont azt állítja, már szívügyének tartja, hogy feltárja a városban tapasztalható rendellenességeket.

Az említett férfi, illetve a hozzá köthető személyek korábban szerződéses és üzleti kapcsolatban álltak az önkormányzattal. A fölöttébb kritikus hangnem nagyjából abban az időben akkor alakult ki, amikor a településvezetés másik vállalkozót bízott meg a közterületek virágosításával és egyéb feladatokkal. A városvezető ellen pedig verbális hadjárat indult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában