elemzés

2021.06.03. 12:47

Így pörgött a Heves megyei lakáspiac 2020-ban

Tavaly nem igazán pörgött a lakáspiac szűkebb hazánkban, derült ki az OTP friss, 2021-es Lakóingatlan Értéktérképének adataiból.

HEOL

Fotó: Shutterstock

Az OTP friss, 2021-es Lakóingatlan Értéktérképének adatai alapján 2020-ban Heves megyében is emelkedtek az ingatlanárak. Országos szinten, ahogy a friss tanulmányból kiderül, 2020-ban 19 százalékkal esett vissza az ingatlanpiaci forgalom, de a pandémia nem csökkentette az árakat, bár azok kisebb mértékben emelkedtek, mint egy évvel korábban. Sőt, az idén bevezetett Otthonteremtési Program támogatási elemei látványos pezsgést hoztak, s jelentősen tompítva a járvány negatív gazdasági hatásait – több egyéb tényezővel együtt – hozzájárulnak ahhoz, hogy a még egy éve is várt recessziót vélhetően elkerülje a szegmens.

Mint arról a Kemma.hu is beszámolt, vidéken továbbra is Tatabányán a legaktívabbak a vevők, míg Eger a középmezőnyben helyezkedik el. Azt, hogy hogyan pörög az ingatlanpiac egy-egy területen, az úgynevezett forgási sebességgel mutatják be, így érzékeltethető, hogy milyen intenzív a forgalom a helyi adottságokhoz mérten. Ez a viszonyszám az adott időszak (most a 2020) során eladott lakóingatlanoknak és az aktuális lakásállománynak a hányadosa.

Vegyünk egy egyszerű példát: ha valahol van 1000 lakóingatlan, és abból tizet vesznek meg, az 1 százalékos forgási sebesség. Ha huszonötöt, akkor 2,5 százalékos. Ahol 1 százalék a forgási sebesség, az azt jelenti, hogy 100 év alatt cserélne gazdát a teljes lakásállomány. Ahol 2,5; ott 40 év alatt. Tehát minél nagyobb a forgási sebesség, annál hamarabb cserélne gazdát a teljes lakóingatlan-állomány egy adott területen. Lássuk hát, mit mutatnak a megyei, járási és megyeszékhelyi forgási sebességek!

A legmagasabb, 1,6 százalékot meghaladó kategóriába 11 budapesti kerület mellett a Tatabányai, Siófoki, Dunaújvárosi, Veszprémi, Nyíregyházi, Kazincbarcikai, Debreceni és Salgótarjáni járás tartozik. A vidéki járásoknál a legkeresettebbekben 1,9 százalék körüli a forgási sebesség.

A megyék rangsorában 2020-ban is Fejér került az élre 1,3 százalékos forgási sebességgel, megelőzve a hasonló piaci élénkségű Somogyot, Veszprémet, Komárom-Esztergomot és Nógrádot. Heves megye ebben a tekintetben a középmezőny végén található 1,2 százalékos forgási sebességgel. A forgalom lakásállomány arányában mért mutatójában megyén belül – talán Somogyot és Zalát kivéve – kimagaslanak a megyeszékhelyek. 2,4 százalékos forgási sebességgel újra Tatabánya van az élen, és abban sincs változás, hogy ismét Salgótarján és Nyíregyháza fért még fel a dobogóra. A lista végén álló Kaposvár és Zalaegerszeg mutatója 1,3 százalékos.

Paks húzta a tolnai árakat, 10 százalék felett Heves megye

Tavaly az összes megyében ismét drágulást mutattak a lakásárak. A 2020-ban 17 százalékos árnövekedést elkönyvelő Tolna megyében a Paks II. beruházás hatására élénk már évek óta a kereslet. 10 százalék felett további hat megye (Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés, Heves és Hajdú-Bihar) átlagára drágult. Tavaly a legkisebb mértékben, bő 4 százalékkal Vas megyében ment fel az átlagár.

A koronavírus átalakította az igényeinket

A tanulmányból az is kiderült, hogy függetlenül az aktuálisan éppen zajló folyamatoktól, hosszú távon azok az ingatlanok bizonyulhatnak igazán jó választásnak és egyúttal értékállónak, amelyek kertvárosi jellegű lokációban fekszenek, de jó infrastruktúrával rendelkeznek és még a munkahelytől is elérhető távolságban találhatóak. A hibrid munkarend erősödésével ugyanis a munkahely közelsége továbbra is meghatározó lehet az otthonválasztásnál.

Visszaesésre az erős évkezdet után sem számítanak az elemzők, hiszen a lakhatási minőség felértékelődött a járvány és a tavaly egy csapásra tömegek által megismert home office következtében. Az így újragondolt lakásigények kielégítésében egyrészt az Otthonteremtési Program elemeinek igénybevétele adhat erős támogatást, másrészt a munkaerőpiaci helyzet prognosztizált javulása is tovább szélesítheti a lakásvásárlásban reálisan gondolkodók bázisát.

Mindemellett, mint írják, a háztartások növekvő (többnyire a tavalyi helyzetben kényszerből felhalmozott) megtakarításaikat a korábban megszokotthoz képest vélhetően kisebb arányban fordítják nyaralásra, vagy például autóvásárlásra, helyettük a nagy befektetések között az otthonteremtés kerülhet fókuszba. Végül pedig az inflációs félelmek, az alacsony kamatok, s így az olcsó hitelek is a lakáspiacra terelik a vásárlókat. Optimista várakozásaik mellett ugyanakkor kiszámíthatatlan tényezőként továbbra is ott van a lehetőség a visszaesés kockázatát magukban hordozó újabb járványhullámok megjelenésére.

Drágábban, kevesebb ingatlan cserélt gazdát

Az országos lakásár-szint 2020-ban, az előző évihez képest fele olyan mértékben, nagyjából 9,1 százalékkal nőtt az adóhatóság adatai alapján. Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője kifejtette: a drágulás egyébként a legkisebb mértékben a fővárosban nőtt: itt 2020-ban mindössze 3 százalék volt az áremelkedés. A forgalom a kisebb városokban esett vissza a leginkább (23 százalék), míg a legkevésbé a községekben (15 százalék), minden valószínűség szerint a falusi CSOK-nak köszönhetően. A fővárosban 16; a megyei jogú városokban 20 százalékos volt a visszaesés.

Infografikák: OTP Lakóingatlan Értéktérkép, kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában