Lovassport

2021.06.23. 14:00

Ismét négyesfogathajtó-világbajnokság lesz Szilvásváradon

A település a nagy fejlődést hozó 1984-es világbajnokság után negyven évvel ismét készülhet a rendezésre.

Tóth Balázs

Lendület, erő, dinamizmus. Tavaly nyáron a hazai négyesfogat-hajtó mezőny versenyzett a szilvásváradi stadionban

Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A négyesfogat- hajtó-világbajnokságot 2024-ben Szilvásvárad ­rendezheti – közölte június 17-én a pályázókkal a Nemzetközi Lovas Szövetség. Szaniszló László polgármester szerint 1984-ben hatalmas lökést adott a településnek az akkori vb. Talán most is ilyesmiben bízhatnak, de ehhez rengeteg szereplő összefogása szükséges.

Óriási szakmai rang a térségnek és kapcsolatfelvételi lehetőség

Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerint világbajnokságot rendezni hatalmas sportdiplomáciai eredmény. Negyven éve tudtak itt vb-t rendezni. A stadion a díjugratásban és a fogathajtásában is segítségére volt a lovassportoknak, értelme volt, hogy a kormány ezt a fedett és nyitott stadiont megépíttette. Itt a mában és a jövőben is nemzeti, nemzetközi és világversenyeket bonyolít majd le a magyar lovastársadalom.

Dallos Gyula úgy látja, világbajnokságot rendezni óriási szakmai rang, egy nemzetnek, egy régiónak, egy településnek is. Az egész környéket hihetetlen módon megjutalmazza, mert mindenhonnan idejönnek szponzorok. A helység infrastruktúrája ugrik egyet.

– Megtisztelő, hogy mi kaptuk meg a rendezés jogát, de ez hatalmas felelősséggel is jár – mondta Szaniszló László. – Időben el kell kezdeni a felkészülést, minden részletre kiterjedő, pontos menetrendet kell meghatározni. Meg kell próbálni minden tekintetben hibátlan versenyt rendezni. Fontos lesz a logisztikai feladatok ellátása, a nézők szállítása, a parkolás. A közúti és vasúti közlekedés színvonalán javítani kell. Elég sok szálláshely biztosított.

A községvezető tovább sorolta a tennivalókat:

– Nagyon sok fejlesztés megvalósult az elmúlt tíz-tizenöt évben, de még rengeteg feladat vár ránk. Az utak nagyjából rendben vannak, járdák is épültek, épülnek. Fontosak a parkolófejlesztések. Eddig is rengeteg készült, de az Akácos és az Akácfa utcában a megépítésükhöz több száz millió forintra lesz szükség. Még egy-két utat kell felújítani, megépíteni, különösen az új maratonpálya irányába.

Úgy véli, a maratonhajtást több tízezer ember tekinti meg, a díjhajtás, az akadályhajtás közönségének a ­stadion befogadóképessége szab határt.

Lendület, erő, dinamizmus. Tavaly nyáron a hazai négyesfogat-hajtó mezőny versenyzett a szilvásváradi stadionban
Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója közölte, nagyon boldogok, hogy elnyerték a rendezés jogát. A negyven évvel ezelőtti vb a mai mindennapokra is kihat. Annak is köszönhető a világszínvonalú lovasközpont. Bár 1984-ben is sok külföldi érkezett, most még többre számítanak. Azóta fejlődött az idegenforgalom és a fővárosba való eljutás is könnyebb.

– Sokan kérdezték, hogy ugyanolyan nehéz és látványos lesz-e a maratoni pálya, mint akkor? A nemzetközi szabályzat módosult azóta, ezért új pálya készül, a napokban fejeződik be az építése. Az első próbája a július végi világkupaverseny lesz – tette hozzá Cseri Dávid.

Októberben a fiatal fogatlovak világbajnokságát rendezik Szilvásváradon. A ménesgazdaság versenyzői és munkatársai még több nemzetközi és külföldi versenyen szereznének szervezési tapasztalatot, s számítanak az 1984-ben itt dolgozott kollégáikra is.

Díjugrató verseny is lesz

Július 1. és 4. között nemzetközi díjugrató versenyt rendeznek Szilvásváradon. Eddig 19 nemzet versenyzői jelezték részvételüket a 140, 145 és 150 centiméteres magasságokon is rendezendő viadalokon. Hasonló színvonalúnak ígérkező díjugrató verseny még nem volt Szilvásváradon, de ilyenek is kellenek, hogy majdan egy világversenyt is le tudjanak bonyolítani.

A ménesgazdaság versenyzővel és lovakkal is szeretne ott lenni a vb-n. Váczi István Európa-bajnokságra készülő lipicai fogata hat-hét éves lovakból áll, azok 2024-ben lesznek a legjobb korban. Cseri Dávid kifejtette, idén a budapesti Európa-bajnokság lendületet adott a négyesfogat-hajtásnak, rég látott mezőny gyűlt össze hazai viadalokon. A világbajnokságon nem csak a mai élmenők lehetnek ott, a mezőnyben feltűnt fiatalok és a kettesfogat-hajtók közül is áttérhetnek négyesesre. A világbajnokság augusztus végi, szeptember eleji pontos időpontját később jelölik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában