Egri Csillagok Sétánya

2021.06.15. 14:00

Két újabb csillag kerülhet az egri sétányra

Tordai Teri színésznő és Sike András birkózó, edző lesz a következő két csillag az Egri Csillagok Sétányán. Az ünnepélyes kőletételre a tervek szerint július és október hónapban kerül majd sor.

Szabadi Martina Laura

Kovács Kati is egrinek vallja magát

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Nemes Róbert

Ahogy arról korábban beszámoltunk: idén Tordai ­Teri, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő és Sike András olimpiai bajnok birkózó, edző kap egy-egy csillagot. A jelölő szervezet és ötletgazda az Eger Sikeréért Egyesület, tagjai az önkormányzattal kötött szerződés alapján vezetik végig a helyi kiválóságokat a csillaggá válás útján. A sétány ötlete hollywoodi mintára született meg. Az elképzelés az volt, hogy a város kiválóságai éppúgy megérdemlik a tisztelgés és figyelem ezen formáját, mint a filmcsillagok.

– Az kaphat a belvárosi Érsek utcában csillagot, aki születése, tanulmányai, életműve vagy munkássága alapján erősen kapcsolódik a megyeszékhelyhez. Az említett színésznő és a sportoló is ezer szállal kötődik Egerhez, azt kell mondanom, nem volt nehéz döntés – válaszolta kérdésünkre Forgó János, az egyesület elnöke.

Kovács Kati is egrinek vallja magát Fotó: Nemes Róbert / Heves Megyei Hírlap

– Tordai Teri neve talán senkinek sem ismeretlen. Ő 1941-ben Debrecenben született, de egrinek vallja magát, hiszen tizennégy éves koráig itt élt. Az itt töltött évek meghatározóak voltak számára. Már Színművészeti Főiskolásként szerepet kapott Keleti Márton Esős vasárnap című filmjében, mely országosan ismertté tette a pályakezdő fiatal színésznőt. A főiskola befejezése után folyamatosan filmezett, számos szerepet kapott. Az 1980-as évektől kezdve egyre inkább a színpadokon kapott tehetségéhez méltó, sokoldalú szerepformálásra lehetőséget nyújtó feladatokat.

Pályafutását számos elismerés kíséri.

Még 1985-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 2012-ben érdemes művész, 2015-ben kiváló művész lett, majd 2018-ban pedig Kossuth-díjjal honorálták színészi munkáját. Annak hírére, hogy csillagot kap az egri utcában, meghatódott, érdemei mellett hatalmas megtiszteltetésnek érzi. Az ő csillaga már július 23-án a helyére kerül – részletezte az elnök.

– Sike András Eger szülötte. Nyolcéves korától itt élt szüleivel, testvéreivel, s 1977-től lett az Eger SE sportolója. Tehetsége hamar megmutatkozott, nem sokkal később a Fradiba vezetett az útja. Hamarosan már a juniorok között Európa-, valamint világbajnoki érmeket szerzett. A kötöttfogású birkózás 57 kilós súlycsoportjában versenyzett. Később, 1985-ben már magyar bajnok volt, és bekerült a felnőtt­válogatott keretébe is. Az első felnőttérmét 1988-ban az Eb-n megszerezte, így az az évi a szöuli olimpiára éremesélyesként indult. A birkózó a szöuli olimpia döntőjében nem talált ellenfélre, olimpiai bajnok lett. Majd 2015 szeptembere óta a magyar kötöttfogású válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedik, s 2019-ben az egri birkózó csarnokot is róla nevezték el – méltatta Forgó János. Csillaga októberben kerül a helyére, hiszen Sike András jelenleg nagyon elfoglalt. A hírt ő is örömmel fogadta – magyarázta.

A köveket is ők készíttetik majd

Még 2018-ban Kovács Kati művésznő kapta meg az első díszkövet az egri hírességek sétányán.

Az Eger Sikeréért Egyesület elnöke most azt is elmondta, hogy az előző években a díszkövek megalkotásának költségét az önkormányzat vállalta, a civil szervezetük pedig a lerakásért volt felelős. Ám idén – tekintettel a város korlátozottabb anyagi lehetőségeire – a kövek elkészítésének árát is ők vállalják.

– Folyamatban van a régi kövek cseréje csúszásmentes változatra, valamint a törött darabokat is épekkel váltjuk fel. Ezen darabok egy része garanciális, s van, aminek terhét pedig az önkormányzat vállalhatja majd anyagilag – tette hozzá Forgó János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában