Beruházás

2021.06.25. 15:20

Közel 150 millió forintból újult meg az egri Ziffer Sándor Galéria

A galéria, a szerkezet statikai megerősítését követően új burkolatot kapott, a falakat újrafestették, harmonikus, egységes tereket teremtve.

Sz. M. L.

- A mai átadó szimbolikus, hiszen éppen az újranyitás időszakában készült el ez a galéria, amely városunk kulturális életének újabb ékköve lesz – mondta Mirkóczki Ádám polgármester a megújult Ziffer Sándor Galéria ünnepélyes átadásán és bejárásán péntek délelőtt.

Marton Tímea, a Dobó István Vármúzeum (DIV) igazgatóhelyettese elmondta, hogy az infrastrukturális és funkcióbővítő felújítást követően a DIV gondozásában lévő épület nem csak kiállítóhelyként, hanem a helyi szereplők aktivitásának növelésével, együttműködésük elősegítésével a kultúra terén működő civil közösségek megerősödésének egy fontos helyszínévé is válhat.

– A munkáltok tavaly decemberben kezdődtek. A kivitelező Éptervszolg Kft. fél év alatt végezte el a teljes külső-belső felújítást. Egy új bejárat létesült a Kossuth Lajos utca felől, melyet egy elegáns behívó táblával tettek hangsúlyossá. A vendégeket, az épületbe belépve, egy új fogadótér is várja. Megújultak a kiállítási paravánok, a teljes épületgépészet, akadálymentes mosdó és bejárat épült. A galéria, a szerkezet statikai megerősítését követően új burkolatot kapott, a falakat újrafestették, harmonikus, egységes tereket teremtve.

A homlokzat teljes felújításának és kerítés elbontásának köszönhetően egy 21. századi, a városképbe jól illeszkedő épülettel gazdagodott a város – részletezte. Az egykori zsinagóga belső belső tereit – a vármúzeum javaslatait is figyelembe véve – az Osztrakon Kft. vezető építésztervezője, Somogyi Pál Ferenczy díjas okleveles belsőépítész tervei alapján alakították ki.

Júliusban már egy hiánypótló képzőművészeti tárlatot, valamint a XXIV. Akvarell Trinállé zsűrizett alkotásait tekintheti meg a nagyközönség, a földszinten ahol az időszakos kiállítások láthatóak majd. Szilasi Ágota művészettörténész munkájának köszönhetően vármúzeum gyűjteményének egy része állandó kiállításként kap helyet az épület felső szintjén.

A közel 150 millió forintos beruházást Kubinyi Ágoston pályázatból, valamint 38 millió forintos önerőből biztosították, s az Európai Unió több mint nyolcvankét millió forinttal támogatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában