Horgászverseny

2021.06.09. 17:30

Óránként tízkilónyi halat fogtak a 72 órás mezőtárkányi horgászversenyen

A horgásztársadalom abban a szerencsés helyzetben volt a járványügyi korlátozások idején, hogy a ­szigorú szabályok betartása mellett eljárhattak ­pecázni. Májusban pedig már horgászversenyeket is meghirdethettek. A Mezőtárkány határában lévő tavaknál például már két megmérettetés is volt.

Sike Sándor

A település határában lévő Mátravíz horgásztó tulajdonosai az idén már két megmérettetést is szerveztek pecások számára. Előbb május 15-re törpeharcsafogó versenyt hirdettek meg az a kistóra, ezt a bojlis vándorkupa követett három héttel később – tudtuk meg ifj. Forgács Péter tógazdától.

A törpeharcsázóknál huszonegy csapat fogott botot. Hogy a versenyzők nem csak „áztatták” a szerelést, az a nap végén a mérlegelésnél derült ki: összesen 45 kilogramm kifogott törpeharcsáról tanúskodott a mérőszerkezet. A szervezők és a résztvevők egybehangzó véleménye szerint remek hangulatban telt a nap.

Ha verseny, természetesen győztesek és helyezettek is vannak. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára Jakab Géza állhatott 4,9 kilogramm kifogott törpeharcsának. A második helyezett Penti Józsefnek ennél mindössze tíz dekával sikerült kevesebbet megakasztania. Harmadik Gémes Lia lett 3,85 kilogramm kifogott hallal.

A helyezettek egyébként harminc-, húsz és tízezer forint értékű vásárlási utalvánnyal gazdagodtak a sikeres versenyzésüknek köszönhetően. Úgy tudjuk, a törpeharcsafogó versenyt a szervezők idén még szeretnék megismételni.

A 72 órás verseny díjátadásán részt vett Mezőtárkány polgármestere, Tóthné Szabó Anita is.
Fotó: MW

Az elmúlt hét végén ért véget a 72 órás II. Mátravíz horgásztó bojlis vándorkupa verseny. Ezen a háromnapos eseményen kilenc háromfős csapat mérhette össze tudását. Az időjárás is kedvezett a versenynek, hiszen szikrázó napsütésben rendezték meg azt. A résztvevők beszámolója szerint már a horgászhelyek sorsolása is sportszerűen zajlott, hiszen még azt is a szerencsére bízták, hogy ki végzi és milyen sorrendben a helyek kiosztására irányuló sorshúzást.

A 72 óra leforgása alatt nem tétlenkedtek a hitelesítők sem, hiszen állandóan értesítették őket a fogott halakról, azok méréséről. A három napot kitevő verseny idején a csapatok zsákmánya meghaladta a 750 kilogrammot, s 31 tíz kilónál nehezebb pikkelyest fogtak ki a versenyzők.

Ami pedig az eredményeket illeti: harmadik helyen végzett a Mátravíz horgásztó csapata 56,65 kilogrammal, ezüstérmes az Aszfaltbetyár hármasa 63,57 kilogramm hallal. Érdekesség, hogy az Aszfaltbetyárok összesen 27 pikkelyest fogtak, melynek súlya 250 kilogrammot tett ki. Miután azonban az első öt legnagyobb fogás számított a versenybe, „csak” a második helyet tudták megszerezni. A győzelem a Barátok csapatának sikerült 64,19 kilogrammos összteljesítménnyel. Lévén, hogy a tavalyi megmérettetést is ők nyerték, a vándorkupa véglegesen a birtokukba került. A legnagyobb halat egyébként a Haverok csapata fogta ki, 16,29 kilogrammos volt.

Nyilatkoztak az együttműködésről

Tóthné Szabó Anita, Mezőtárkány polgármestere a Hírlapnak azt mondta: büszkeséggel tölti el, hogy ilyen színvonalas versenyen vehet részt. Gratulálok a versenyzőknek és a szervezőknek a csodás napokért. Örülök, hogy a tó tulajdonosával önkormányzatunk jó kapcsolatot ápol. Bízom abban, hogy a későbbiekben ez még gyümölcsözőbb lesz. Ifj. Forgács Péter arról beszélt, hogy egy igen sportszerű, színvonalas versenyt sikerült lebonyolítani.

Mindenki jól érezte magát, érezhető, hogy az a munka, fejlesztés, amin a tó és környezete az elmúlt évben átment, hálás fogadtatásra talált. Szavai szerint köszönet illeti az önkormányzatot, hogy támogatták a versenyt, hisz Pásztor István alpolgármester és Mihály József finom ebédet főzött a versenyzőknek, szervezőknek. Külön köszönet a polgármesternek, aki személyesen is kilátogatott a versenyre és a díjakat átadta.

Gergely Attila halőr, a Hírlapnak elmondta: a horgászokat kegyeibe fogadta az időjárás, hisz szép napokat élhettek meg itt. Azon voltak, hogy komfortosan érezzék magukat, amiben kellett, segítettek.

Nem sokat tudtunk pihenni, hisz igen gyakran csörrent a telefonunk, hogy mérlegelni kell. Örülök, ha munkámmal segíteni tudtam a verseny rendezésében – mondta Attila.

Ifj. Forgács Péter jelezte, hogy a következő évben is szeretnének hasonló versenyt, versenyeket rendezni, hiszen 2020-ban és idén is látszott, hogy van igény erre.

– Azon leszünk, hogy minden alkalommal, amikor ide jönnek a horgászok, érezhessék, tapasztalhassák azt a fejlődést, amiért mindennap dolgozunk – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában