probléma

2021.07.11. 07:00

A főúton uralkodó közlekedési állapotokra panaszkodnak Andornaktályán

Nincsenek szűnőben a településen élő olvasóinktól érkező panaszok. Esősorban a falu főútjának állapotát illetően érkeznek észrevételek. A megnövekedett forgalmon túl a rendkívül rossz állapotú burkolatot teszik szóvá az itt élők.

Sike Sándor

A településen átvezető főúton gyakori a csőtörés miatti forgalomkorlátozás is. A teljes rekonstrukció segíthetne Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

A településen átvezető közút állapotának kérdésében korábban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője, Pécsi Norbert Sándor már elmondta: a minden évben előre meghatározott központi, állami költségvetési forrásokat az üzemeltetési és fenntartási feladatokra használhatják fel a 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton.

– A rendelkezésünkre álló források erejéig az országos közúthálózaton a lokális vagy nagy felületű javítási munkákat végezhetjük el. A kátyúzási munkákon túlmutató, teljes körű felújítási munkák külön hazai vagy európai uniós forrásokból valósulhatnak meg – közölte korábban az osztály­vezető.

További panaszra ad okot a sokak szerint szerencsétlenül felfestett kerékpársáv. Tóth Bálint KRESZ-oktató úgy fogalmazott: a szabályok értelmében a sávra nem hajthatnak rá autóval, főként pedig nem is várakozhatnak a kerékpársávban gépjárművek. Ezt a szabályt azonban sokan nem ismerik. Ugyanakkor, ha az autósok az előírásoknak megfelelően a forgalmi sávban állnának meg, az okozna problémát az egyébként nagyon forgalmas főúton.

Más, a közlekedéssel összefüggő problémákkal is megkeresték azonban a Heolt az andornaktályaiak. Ezek között az M25-ösre a faluból felvezető Gesztenyés út és Rákóczi út kereszteződésében folyamatosan a főúttól hétméternyire parkoló személygépkocsit említették. A jármű magára az úttestre csak pár centiméterrel lóg be, de a szűk helyen gyakran áll elő balesetveszélyes helyzet. Főként azért, mert a túloldalon egy eléggé mély árok húzódik, abba könnyen belehajthat a szűk helyen az ütközést elkerülni akaró autós.

A Rákóczi utcai pincesoron a járókelőkre leselkedik omlásveszély egyik olvasónk felvetése szerint. A borospincék felett ugyanis az egyik sziklatömb az esőknek, fagynak kitéve megrepedt. Jelenleg valamiféle PUR-habbal van kitöltve ideiglenes megoldásként. Szerinte közterületnek minősülő részről van szó, és semmiféle garancia nincs arra, hogy ez az átmeneti megoldás tartós is marad és nem omlanak a kődarabok a pincesor előtt elhaladó járdaszakaszra.

A településen átvezető főúton gyakori a csőtörés miatti forgalomkorlátozás is. A teljes rekonstrukció segíthetne Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Megjegyzem, hogy a közterületek füves részei elhanyagoltak, nem lenne baj, ha időben nyírnák, kaszálnák – tette hozzá a panaszos.

Barczi Zsolt, Andornaktálya polgármestere a legsúlyosabb problémával kapcsolatban azt mondta, hogy minden fórumon felvetik a főút teljes rekonstrukciójának a szükségességét. Dr. Pajtók Gábor, a Fidesz választókerületi elnöke az elmúlt héten járt a községben, neki is beszélt a tarthatatlan állapotokról a faluvezető, aki szerint nyilvánvaló, hogy csak a teljes közmű-rekonstrukcióval együtt újítható meg az út.

A közterületek füvesedésével kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy kapacitáshiánnyal küzdenek, hiszen a 11 közmunkás közül hatan, illetve a munkavezetőjük dolgoznak a közterületeken. Ami pedig a pincesor fölötti tufasziklás erdősávot illeti: az egy ostorosi magánszemély tulajdonában van. Ennek ellenére a hivatal vezetése keresi a megoldást annak a területnek a rendbetételére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában