inszomnia

2021.07.09. 11:30

Apróságnak tűnik, de komoly következményei lehetnek, ha rosszul alszunk

Az álmatlanság a legtöbbünknél ritkán fordul elő és rövid ideig tart. Dr. Tóth Attila egri háziorvos elmondta, hogy sokan viszont tartósan szenvednek tőle.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Shutterstock

– Az elalvási vagy átalvási nehezítettséggel járó alvási elégtelenséget inszomniának nevezzük. Jelentőségét a másnapi következmények súlyossága adja. A szellemi működések károsodására utal a memória-, a figyelemzavar, az ingerlékenység, esetleg a személyiségváltozás.

Veszélyes tünet lehet a nappali aluszékonyság, például autóvezetés közben. Tartós fennállás esetén kóros kimerültség, szorongás és testi panaszok, a fejfájás, bizonytalan hasi gondok, szív-és érrendszeri szövődmények is kialakulhatnak. Az alvási elégtelenség diagnózisát akkor állíthatjuk fel, ha nappali tünetek is jelen vannak. Az egyének alvásigénye rendkívül eltérő lehet, a napi hét-nyolc órát tartjuk a kutatások alapján ideálisnak. Az ennél jelentősebb több és kevesebb alvás is káros, rontja a hosszú távú életkilátásokat – hívta fel a figyelmet dr. Tóth Attila egri háziorvos. Kiemelte, hogy az érintettek nagy száma ellenére csak nagyon kevesen fordulnak a háziorvosukhoz alváspanaszaikkal, szakellátóhelyre, azaz alváscentrumba pedig még kevesebben jutnak el.

– A betegség hosszú fennállása megteszi a hatását – húzta alá a háziorvos. – Belenyugszik a páciens, hogy nem alszik rendesen, beletörődik, hogy ettől kezdve ezzel az állapottal kell együtt élnie. Rendszeressé válnak a magányos éjszakák, s a nappali következmények. Már nem keres megoldást, csak szenved éveken, évtizedeken át. A fentiek alapján belátható, hogy minél előbb kérünk segítséget, annál könnyebb lesz a megoldás.

Inszomnia-kérdőívek az interneten kitölthetők, és ha a pontszámok alapján felmerül az alvászavar gyanúja, akkor mihamarabb keressük fel a háziorvosunkat. Az alváshigiéné tanácsok listája szintén megtalálható a világhálón. Az egyik legfontosabb tényező a rendszeresség.

Különösen fontos a lefekvési és felébredési idők állandósága. Nehéz betartani, de megéri, mivel ez segít kialakítani a szervezet, a szabályozó idegrendszer számára a napi ritmust, segíti az álmosság megjelenését, az elalvást és a nyugodtabb, pihentetőbb alvás elérését. Fontos még a lefekvés előtti időszak nyugalma, az alvási környezet megfelelő kialakítása. A rendszeres testmozgás az általános egészségmegőrzés mellett az alvást is jótékonyan befolyásolja, azonban ne legyen túl közel a lefekvés idejéhez, két-három órán belül.

A háziorvos elmondta, hogy az inszomnia számos dolog, esemény, körülmény kölcsönhatásaként alakul ki. Hajlamosító tényező az idősebb kor, a női nem, az egyedüllét, a könnyű ébreszthetőség, a dohányzás, a pszichiátriai betegségek: szorongás és depresszió. Kiváltó folyamata az alkoholizmus, a krónikus fájdalom, a társbetegségek, például a diabétesz, a szív-, a pajzsmirigy-, valamint tüdőbetegség.

– De elősegíti a kialakulását az elszigeteltség, az özvegység, a válás, a több műszakos munka, a horkolás, az alacsonyabb szociális státusz, az aktuális stressz, a munkanélküliség – ismertette dr. Tóth Attila.

– A folyamatot pedig pszichológiai tényezők tartják fenn, például túlzott aggódás, kóros magatartási események, a nappali szunyókálás, a nem megfelelő gyógyszerhasználat, az ágyban töltött hosszú idő. A terápia alapja a helyes alvási szokások szigorú betartása, a megfelelő alváshigiéné.

A legfontosabb a kiváltó ok megkeresése és annak kezelése, megszüntetése. Ez a háziorvos és szükség esetén az alváscentrum segítségével történhet. Ha altató bevételére kényszerülünk, fontos, hogy a legkisebb dózisban, a lehető legrövidebb ideig alkalmazzuk. Ezzel minimalizálhatjuk a hozzászokás esélyét. A szükség szerinti altatóhasználat is csökkenti a szervezet gyógyszerterhelését és a hozzászokást, a függőséget.

Ez azt jelenti, hogy a változó panaszok és nappali aktivitások szerint csak akkor vegyünk be altatót, amikor feltétlenül szükséges. Hétvégén, vagy amikor nyugodtabb napunk lesz, hagyjuk ki. A jelenlegi protokollok a folyamatos altatóhasználat felső határának a négy hetet tekintik. Az inszomnia sok káros következménnyel, korlátozottsággal járó állapot, ne hagyjuk kezeletlenül!

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában