beruházás

2021.07.23. 11:30

Eger a szakmai egyeztetés nyertese – kiáll a kormány a fejlesztés mellett

Egerben járt csütörtökön Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol dr. Pajtók Gábor kormánymegbízottal, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetőjével és Mirkóczki Ádám polgármesterrel is egyeztetett a Modern Városok Program egri elemeiről.

Szabadi Martina Laura

2020.11.25 - Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja - Egyeztetés a modern városok programról - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– A kormány 2015 óta a program keretében számos várossal állapodott meg, hogy a megyei jogú városok fejlődése egységes terv szerint haladjon. Ehhez az önkormányzat tudására, tapasztalatára és a helyi érdekek megfogalmazására van szükség. Még Habis László polgármesterrel állapodtunk meg, de a jelenlegi városvezetővel is ezeket szeretnénk továbbvinni. Ismerjük a nehézségeket. Nőttek az építőipari árak, terv módosítására is sor került. Ám továbbra is elkötelezettek vagyunk – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, hogy céljuk az elkerülő út mielőbbi megépítése.

– Öröm, hogy az M25 autópálya-kapcsolat megépült. Ambiciózus, Eger határain is túlmutat, hogy olyan úszó- és vízilabdaközpont jöjjön létre, amely nemcsak a sportolási lehetőségeket biztosítja helyben, de az országban a sportág számára bázist és állandó hátteret is jelenthet. Megerősítettük a szándékot, hogy épüljön meg a központ, még akkor is, ha a rendelkezésre álló hatmilliárd forint többszöröse is kell ehhez. A tervek elkészülése után az ajánlatok beérkezésével tudunk arról állást foglalni, hogy jelentős pluszforrást tud-e a kormány biztosítani és vállalni. De a reményünk az, hogy vízilabdaközpontja lesz Egernek – tette hozzá.

Kiemelte, hogy az egri vár legfőbb felújítási munkáit is elindítják. Az intermodális csomópont végleges tervei e hónapban elkészülnek, ez a helyi közlekedés fejlesztéséhez jelentősen hozzájárulhat.

Egyeztetés után balról jobbra Gulyás Gergely, Mirkóczki Ádám, dr. Pajtók Gábor
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Örülök annak, hogy kormánymegbízott úr – aki itt a kormánypártok jelöltje lesz az országgyűlési választáson – és a polgármester között ebben egyetértés van. A kormány a támogatásokat biztosítja – közölte Gulyás Gergely.

– Számos forgatókönyvvel készülünk a futó projektekkel kapcsolatban, kiemelten az egri vár s a Nemzeti Úszó- és Vízilabdaközpont projektjeire – mondta Mirkóczki Ádám. – Bizonytalanság volt az elmúlt időszakban, a negatív gazdasági körülmények erősen forráshiányossá tették ezek kivitelezését. A kormány részéről most Gulyás Gergely arról biztosított minket, hogy próbáljuk az eredeti műszaki tartalommal megvalósítani a projekteket. Feladatunk, hogy a kiviteli terveket elkészítsük, s bízunk a ráemelésben.

Dr. Pajtók Gábor arról szólt, hogy a szakmai egyeztetésen Eger számára kedvező döntések születtek.

– Úgy is fogalmazhatunk, hogy e projektek kimozdultak a holtpontjukból. A legnagyobb támogatást élvezik az egriek a tekintetben, hogy minden célul tűzött projektelem teljesülhessen – húzta alá a kormánymegbízott.

A Nemzeti Úszó- és Vízilabdaközpont parkolóházi részéről – melynek befejezését eredetileg júniusig tervezték – korábban lapunk többször is sikertelenül érdeklődött az önkormányzattól. Kérdésünkre Mirkóczki Ádám elmondta, a műszaki átadás zajlik. Vannak még vitás részek, de reményeik szerint néhány héten belül ez lezárul és hamarosan mindenki számára használható lesz a parkolóház.

A projekt egyedi igények mentén folytatható

Gulyás Gergely lapunk kérdésére a Modern Városok Program folytatásáról elmondta, az elsődleges cél most az, hogy az első program minden eleme hiánytalanul megvalósuljon. Ez a következő ciklus közepére történhet meg.

– Ezt követően érdemes azon gondolkodni, hogy a megyei jogú városok fejlődését milyen keretek mentén kell ösztönözni. Ám az már jól ­látható, hogy az igények nagyon különbözőek, egy séma mentén újabb programot nem lehet ­indítani. A nagyobb városok környékén az agglomerációs közlekedés is fejlesztésre szorul. Fontos, hogy valamennyi város elkészítse azokat a terveket, amelyek a 2030-ig, vagy azt követő időszakra vonatkoznak. Vannak olyan városok, melyek egyre inkább regionális szerepet töltenek be, ezek esetében például a forrásokat is ehhez kell mérni – zárta szavait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában