Szórakozás

2021.07.26. 07:00

Egy év kihagyás után éledt újra a Mátrai Bornapok a gyöngyösi Fő téren (fotók)

Egy év kényszerszünet után a hétvégén ismét benépesült Gyöngyös Fő tere, hogy a boroké legyen a főszerep. Más időpontban, más szabályokkal, de a szokott jó hangulatban zajlottak a Mátrai Bornapok rendezvényei.

Szabó István

2021 07 23 Mátrai Bornapok péntek - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A Mátrai Bornapokat minden évben május végén, a szőlészek és borászok védőszentjének, Szent Orbánnak a napjához igazodva tarják a városban. Válik István, a Mátra Művelődési Központ rendezvényszervezője elmondta, nagyon bíztak benne, hogy idén már megtartható lesz a borünnep, de a járványhelyzet miatt nem voltak egyszerű helyzetben.

A szokott időpont még korainak bizonyult, de amint lehetett, a legkorábbi dátumot megcélozták, ami a fellépőknek is megfelelt. A szervező kiemelte, hogy a vírushelyzet miatt a zenés-táncos rendezvényekre és az ötszáz embernél nagyobb létszámú szabadtéri rendezvényekre korlátozó szabályok vonatkoznak, ezért a színpad előtti, kordonnal elkerített nézőtérre védettségi igazolvánnyal lehetett belépni. Ám a tér többi része szabadon látogatható volt mindenkinek. A járványügyi biztonságot szolgálta az is, hogy a tumultusok elkerülésére a borászatok bemutató faházait és az asztalokat, padokat a szokott helyen, de szellősebben helyezték el.

– A programok összeállításánál a korábbiaknál is fokozottabban ügyeltünk, hogy életkortól, érdeklődéstől függetlenül mindenki megtalálja a neki megfelelő muzsikát, legyen az régi vagy modern, buli- vagy rockzene. A közösségi élmény megteremtése talán még sosem volt ennyire fontos, mint most – hangsúlyozta Válik István.

 

A járvány okozta tavalyi kényszerszünet után a Mátraalja borászai nagyon várták az alkalmat a termékeik bemutatására. Kovács Zita, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke arról beszélt, hogy a bornapok meghirdetése után bő egy óra alatt lefoglalták mind a tizennyolc bemutatóhelyet. Mint mondta, bármerre is járnak az országban, a gyöngyösi rendezvény az igazi.

– A szokatlan időpont a borászoknak nem okozott nehézséget – összegzett Kovács Zita. – A kérdés csupán az volt, hogy a nyaralóidény közepén lesz-e kellő érdeklődés, de bíztunk a gyöngyösi és a környékbeli borkedvelőkben, és nem is csalódtunk. Ha már a nyár közepén voltunk, az irsai olivér, a gyöngyöző borok, a muskotályos tételek valamilyen formában minden borászat standján megkóstolhatók voltak. Hangsúlyozni akartuk, hogy a térség mégiscsak egy fantasztikus vulkanikus borvidék, ami nagy mélységekre képes a minőségben. Ennek megfelelően gyönyörű fehér borokat, s egyre nagyobb számban vöröseket is lehetett ízlelni.

A jó borok mellé finom falatok dukáltak. Többféle ízesítéssel kínálták a palóc konyha reprezentánsát, a sztrapacskát, kígyózó sorok álltak a csülkös káposztáért, a kemencében sütött pogácsáért és kenyérlángosért. Falatozás közben sem maradt le senki a színpadi eseményekről, LED-fal segítségével láthatók és hallhatók voltak a koncertek a tér távolabbi részén is. Az események nem korlátozódtak a Fő térre, ahol a zene, a tánc és a kulináris élvezetek játszották a főszerepet. A Szent Bertalan utcát a kézműves kirakodóvásár forgataga színesítette, a Hanisz teret a gyerekek mesevilágává tették az oda települt vidámpark lég- és ugrálóvárai.

Változatos programok színesítették az eseményt

Ahogy Válik István rendezvényszervező ígérte, a Mátrai Bornapokra kilátogatók széles érdeklődés kielégítésére alkalmas programot láthattak. A sort hagyományosan a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes műsora nyitotta. Minden estére jutott nagykoncert sztárfellépőkkel. Az első napon a Republic, a következőn a Road, a zárónapon pedig Kowalsky meg a Vega zenélt a kitűnően debütált új mobilszínpadon. Pénteken a Lépjünk a holdra formáció után a Padödő válogatott az eltelt harminc évük slágereiből. Szombaton, ebédidőben Báder Ernő és cigányzenekara kísérte Budai Beatrixot, délután Szulák Andrea, Kovácsovics Fruzsina, az Empty Pubs és az I'm Dorothy szórakoztatták a nagyérdeműt. Vasárnap Szabó Ádám, a BlackJam hip hop tánciskola, a Gyöngyösi Játékszín, a PTE Brass Band és a Nyughatatlan lépett fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában