Kiállítás

2021.07.20. 19:01

Egyedülálló liturgikus tárgyi emlékek láthatók az érseki palotában (fotók)

Köves Károlyi Petra, a tárlat kurátora a megtekinthető liturgikus tárgyi emlékek eredetét ismertette röviden a hallgatósággal.

Sz.Sz.I.

2021.07.20 - Megnyitoták az Imádtassék végnélkül és áldassék a legméltóságosabb Oltáriszentség című kiállítást az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Kedden kiállítás nyílt az érseki palota látogatóközpontjában Imádtassék végnélkül és áldassék a legméltóságosabb Oltáriszentség címmel. Köszöntőjében Hernádfői Csaba, a látogatóközpont igazgatója arról beszélt, hogy az eucharisztia tiszteletének tárgyi világa tekinthető meg a tárlaton.

Egyedülálló liturgikus ötvösmunkákat, textíliákat, kelyheket és miseruhákat láthatnak az érdeklődők a XVII. századtól kezdődően. Fotók idézik fel az 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszus emlékeit. A korabeli felvételek az akkori eseményre épült templomokról, oltárokról és stációkról készültek.

Nyitóbeszédében dr. Csizmadia István plébános, az Egri Hittudományi Főiskola tanára kiemelte, hogy a kiállított tárgyak segítenek a szívünkbe fogadni a velünk élő Krisztust, s e tárgyak nemcsak kifejezik a hozzá való belső ragaszkodásunkat, de erősítik is azt.

Köves Károlyi Petra, a tárlat kurátora a megtekinthető liturgikus tárgyi emlékek eredetét ismertette röviden a hallgatósággal. A kiállítás október 16-ig látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában