interjú

2021.07.02. 14:00

Eljött a megérdemelt pihenés a siroki diákok kedvenc tanárának

Negyvenhét évet tanított a siroki Országh Kristóf Általános Iskolában Rajnavölgyi Vilmos, diákjainak csak Vili bácsi. Az idei tanévzárón megköszönték munkáját kollégái, tanítványai. Nyugdíjba vonul, de Sirokba visszajár ezután is.

Barta Katalin

Rajnavölgyi Vilmos nyugdíjba vonul Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

– Generációkkal szerettette meg a magyar irodalmat. Aki szerepelt híres diákszínjátszó körében, a Pfafff színpadon, soha nem felejti el a próbákat és a fellépéseket. Született magyartanár. Hogyan esett a választása a tanári pályára?

– Nem volt határozott elképzelésem még érettségi környékén sem. A család egy diploma megszerzését várta tőlem. Kizárásos alapon így jutottam el gondolatban a tanári pályáig.

– Egerben nőtt fel, mégis Sirokban tanított közel ötven évig. Hogy került oda?

– A hetvenes években lehetett képesítés nélkül tanítani, s 1974 szeptemberében épp Sirokban üresedett meg egy testnevelés szakos állás, így kerültem ide. A községet megszeretni nem volt nehéz: gyönyörű környezet, kedves emberek, lelkes tanítványok… Amúgy sem vagyok egy könnyen mozduló alkat. Amikor később Egerbe hívtak dolgozni, már ezer szállal kötődtem Sirokhoz. Közben elvégeztem a főiskolát Egerben magyar–történelem szakon, és „örökre” itt ragadtam. Nem egy diákomnak már a nagyszüleit is tanítottam.

– Sirok csaknem a második otthona volt évtizedekig. Hogy érezte magát pedagógusként a településen?

– A gyerekek szerettek, a szülők elfogadtak, a feletteseim pedig megbecsültek. Könyvtárosként is dolgozom félállásban 1995 óta. Mindkét foglalkozásom a kultúra ápolása irányába mozdított. Rendezvényeket szerveztünk, jelen voltunk a közéletben, tizenhárom évig pedig képviselőként is segíthettem a falu fejlődését. Tavaly megkaptam a Sirokért megtisztelő címet. A színjátszás természetes a község életében. Azt hiszem, hogy Sirokban minden gyermek és kolléga vérében ott vannak a színjátszó gének. Óriási öröm, amikor a hónapokig tartó verejtékes munka után a színpadon megvalósulni látom az elképzeléseimet. A Pafff színpadot 1986-ban alapítottam. Huszon-egynéhány arany minősítés és hét országos gála van a hátunk mögött. Büszke vagyok A Mi Újságunkra is, mely bár egyszeri számként szerkesztődött, az idén már a harmincadik évfolyamot „tapossa”.

Rajnavölgyi Vilmos nyugdíjba vonul
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Sok minden változott a közoktatásban az elmúlt évtizedekben. A vidéki iskolák nem sokat nyertek az egymást követő reformokkal. Sirokban is fogyatkoznak a diákok. Mi a véleménye minderről?

– Ahogy változik körülöttünk a világ, vele együtt változik a közoktatás, változnak az emberek. A mai gyerekek legjobb barátja már nem a focilabda vagy a kerékpár, hanem az okostelefon. Az olvasás sem divat. A szülők Egerbe hordják a gyerekeiket, pedig személyre szabottan csak helyben lehet felmérni és támogatni az érdekeiket. A nagy egri iskolákhoz képest itt tudunk, tudnánk igazán hatékonyan nevelni. Az is szempont lenne, hogy a saját lakóhelyén nagyobb biztonságban van, lehetne a gyerek. Néha azt gondolom, okos emberek okos döntéseket hoznak odafent az íróasztaluk mögött, csak hogy a valóság itt van, a végeken. Lehet, hogy elméletben működik az elképzelés, ám a gyakorlat sokszor mást mutat. Elég, ha csak a hatalmas mennyiségű értelmetlen adminisztrációt említem…

– Van élet Sirok után? Milyen lesz az?

– Nem szakadok el végképp Siroktól, hiszen könyvtárosként továbbra is számítanak rám. A mostani tanítványaimat sem hagyom cserben. Szeretek utazni, ehhez ezután is ragaszkodom. Néhány nap múlva indulok Németországba a lányomhoz, akivel egy éve nem találkoztunk. Hobbim a kertészkedés. Annyi év után végre lesz időm „mintagazdasággá” fejleszteni a telkemet. El szeretném kerülni a mozgásszegény életmódot, ezért a mindennapi kerékpározás sem fog kimaradni az életemből. A többit meg majd meglátjuk…

Sikereire, lányára is büszke

Rajnavölgyi Vilmos Csongrádon született 1956. február 29-én. Négyéves korában költözött családja Egerbe, azóta is a városban él. A 2-es számú gyakorló általános iskolát követően a Dobó István Gimnáziumban érettségizett. Az irodalom, és a tanítás iránti szeretetét Lisztócky László tanár úrnak köszönheti. Nős, Helga lánya Németországban él, de immár hat éve Svájcban (Bázelben) tanít. A tanár úr nagyon büszke rá. Szakmai elismerések: miniszteri dicséret, az év pedagógusa, a hatvani tanke­rület kiváló dolgozója. Vannak kisebbek is: szakszervezeti és úttörő kitüntetések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában