diákélet

2021.07.31. 11:30

Ennyibe fáj az albérlet és a kollégium a Heves megyei hallgatóknak

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével megindult az albérleti főszezon, a fiataloknak már most érdemes gondolkozni azon, hogy az elkövetkező tanévben hol szeretnének lakni, kollégiumban vagy albérletben.

Gidai Zsanett

Nyíregyháza, 2020. március 12. Bocskai Dániel hallgató kiköltözés közben a Nyíregyházi Egyetem Campus Kollégiumában 2020. március 12-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére az új koronavírus-járvány miatt. Intézménylátogatási tilalmat rendeltek el a magyarországi egyetemeken, csak távoktatásban folytatható az oktatás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) intézkedési terve szerint a magyar hallgatók legkésõbb március 13-ig hagyják el kollégiumaikat és lehetõség szerint a továbbiakban lakóhelyükön tartózkodjanak. Ez alól kivétel csak rektori engedéllyel lehetséges. A nemzetközi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Ugrásszerűen megnőtt a kereslet az albérletek iránt, ami a múlt hét csütörtöki ponthatárok kihirdetése után tovább fokozódhat.

– Több változás is történt az országos albérletpiacon a járvány magyarországi megjelenése óta eltelt időszakban. Az egyik leglényegesebb tényező, hogy a fővároson kívüli térségekben, különösen a nagy egyetemváro­sokban nagyon komoly élénkülés tapasztalható. Az idén januártól július közepéig országosan a kiadó lakások iránti kereslet három százalékkal nőtt éves összevetésben. Ezen belül a Budapesten kívüli albérletek iránti érdeklődés 13 százalékkal erősödött – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy több egyetemvárosban csökkentek az árak a tavalyihoz képest, Egerben azonban átlagosan 100 ezer forintot kérnek egy bérleményért idén júliusban, ami háromezer forinttal több az előző év azonos időszakához képest.

Gyöngyösön is lehet válogatni

Gyöngyösön a legolcsóbb szobáért is 50 ezer forintot kérnek. Kisebb alapterületű lakásokat már 61 ezer forintért is lehet bérelni, átlagosan 80-90 ezer forint körül alakulnak az árak a mátraaljai településen. Legtöbbet egy 83 négyzetméteres lakásért kérnek, a kettő plusz két fél szobában 180 ezer forintért lehet lakni egy hónapig.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán is van lehetőség kollégiumi elhelyezésre. Nagy Réka Emese, az intézmény kommunikációs munkatársa elmondta, két- és háromágyas szobák között választhatnak a hallgatók, kétágyas, fürdőszobás szoba 13 ezer 980 forint, háromágyas, fürdőszobás szoba 10 ezer 320, kétágyas, mosdós szoba 11 ezer 645, háromágyas, mosdós szoba pedig 9 ezer 320 forintba kerül egy főnek egy hónapban. Önköltséges, levelező tagozatos hallgató a kollégiumi díjon felül 11 ezer 650 többletköltséget köteles megfizetni. Szolgáltatásfejlesztési hozzájárulás is van, ami kétezer forint egy hónapban. A 436 férőhely általában megtelik.

Körülnéztünk az albérletpiacon. A megyeszékhelyen egy szobát húszezer forinttól kínálnak, 40 ezért pedig már egy negyven négyzetméteres lakás is elérhető. Kétszobás ingatlanokért általában 100-110 ezer forintot kérnek egy hónapra. A legdrágább egy 126 négyzetméteres, négyszobás lakás, amiért havi 350 ezret kell letenni az asztalra. Van lehetőség ház bérlésére is, Egerben kettőt is találtunk havi százezer forintért, a legdrágább egy kilenc szobával rendelkező almagyardombi ingatlan, melynek bérleti ára 450 ezer forint.

– Egerben négy épületben 825 kollégiumi férőhelyet biztosít az Eszterházy Károly Egyetem. Három kollégium az Almagyardombon, a Leányka úton helyezkedik el. A negyedik, a Sas úti kollégium, a Sas út végén található. A kollégistákat két-, három-, illetve négyágyas szobák várják az épületekben. A szobák árai nem változtak 2020-hoz képest.

A Sas úti kollégium 11 ezer, az almagyardombi kollégium 16 ezer, a Leányka úti kollégium 17 ezer, a Leányka-apartmanok 19 ezer forintba kerülnek egy hónapra.

Legutóbb, 2020-ban a Sas úti kollégium ára nőtt 2020-ban kilencről 11 ezer forintra, miután új nyílászárókat kapott az épület. A kollégiumi elhelyezéshez a jelentkezőknek pályázatot kell benyújtaniuk. A bírálat során több szempontot is figyelembe vesznek, a szociális helyzet mellett ilyen tényező egyebek mellett a tanulmányi eredmény, ezáltal is biztosítva az egyenlő esélyeket.

Archív fotó: MTI/Balázs Attila

Általánosságban elmondható, hogy a felsőéves jelentkezők 85, míg a pályázó gólyák 55-60 százaléka nyer felvételt kollégiumba. Minden évben teljes feltöltöttséggel indulnak az egyetemi kollégiumok, férőhelylemondás esetén pedig a várólistára került hallgatók vehetik birtokba a megüresedett szobákat – nyilatkozta lapunk érdeklődésére Kerek-Bócsi B. Ivett, az Eszterházy Károly Egyetem Egri Campusának kollégiumigazgatója.

Kezdőképünk archív fotó: MTI/Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában